Objavljen akcijski načrt za poplačilo

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Slovenija je zagotovila, da si bo prizadevala izvršiti sodbo v roku, ki ga je določilo sodišče.
Oglej si celoten članek

V akcijskem načrtu za implementacijo sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Ališić je Slovenija zagotovila, da si bo prizadevala izvršiti sodbo v roku, ki ga je določilo sodišče, in na način, da bo ustrezno odpravljena kršitev človekovih pravic, opozorila pa je na kompleksnost zadeve.

Kot piše v akcijskem načrtu na petih straneh, ki ga je Slovenija v skladu z rokom Svetu Evrope predala v petek, Svet Evrope pa ga je danes objavil na svoji spletni strani, gre za kompleksno zadevo, ker se tiče razpada države v težavnih razmerah pred več kot 20 leti in posebnega bančnega sistema bivše države, ki ni imel ustreznic v drugih državah.

Glede na zahtevnost pravnih in dejanskih vprašanj zadeve je bilo tako delo delovnih skupin, ki jih je ustanovila vlada, v prvih mesecih usmerjeno predvsem v ugotavljanje obsega obveznosti, ki izhajajo iz sodbe, ter možnih postopkov verifikacije.

Za 257 milijonov evrov neizplačanih vlog

Sodba, ki se nanaša na devizne varčevalce v sarajevski in zagrebški podružnici Ljubljanske banke pred razpadom SFRJ, ki še niso bili poplačani, od Slovenije zahteva vzpostavitev podobne sheme poplačil, kakršna je veljala za varčevalce na njenem ozemlju v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Po razpoložljivih podatkih znašajo neizplačane vloge skupaj z obrestmi po prvotnih obrestnih merah v obeh podružnicah na dan 31. decembra 1991 skupaj okoli 257 milijonov evrov, piše v akcijskem načrtu.

Za izvršitev sodbe poseben zakon

Zaradi drugačnih dejanskih okoliščin bo morala Slovenija za izvršitev sodbe sprejeti nov zakon, predlog katerega namerava vložiti v parlamentarni postopek v drugem četrtletju letošnjega leta.

V akcijskem načrtu je Slovenija še zagotovila, da si bo prizadevala za enako obravnavo deviznih varčevalcev v podružnicah LB v Sarajevu in Zagrebu s tistimi, ki so imeli devizne vloge v Sloveniji, tako glede vsebinskih kriterijev kot procesnih vprašanj v postopku verifikacije.

Pri tem bo upoštevala preteklo prakso sodišča v Strasbourgu, finančno stanje v Sloveniji in dejstvi, da gospodarskih in finančnih razmer iz 90. let ter takratnih bančnih pogojev ni mogoče popolno preslikati v sedanjost ter da tako kot varčevalci tudi Slovenija z vloženimi sredstvi ni razpolagala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:12 20. Januar 2015.

    Kaj ima opraviti Sodišče za ljudske pravice z finančnimI zadevami ? Tolk kot veterinar z operacijami v KC !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.