"Oblačimo in jemo izdelke otroških rok"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izkoriščanje otrok zaradi ekonomskih koristi močno razširjen pojav.
Oglej si celoten članek

To ne dogaja le v nerazvitem svetu, so opozorili v Zvezi prijateljev mladine. "Dostikrat se ne zavedamo, da koristimo izdelke, ki jih izdelajo otroci". Pri nas je delo otrok prisotno npr. kot beračenje.

Zadrogirani otroci?

"Ko pojemo čokolado, se ne zavedamo, da je za njo precej dela majhnih otrok, ki jih dobesedno prodajajo, da delajo na plantažah," je povedala Kornelija Kaurin iz ZPM-ja. Omenila je še vedno večjo prisotnost otroške prostitucije in beračenja. "Tudi na naših ulicah srečujemo berače z otroki, ki začuda vedno spijo. Ti otroci so pod vplivom drog in največkrat niso niti otroci teh ljudi, ki jih imajo v rokah, ampak so žrtev trgovine z ljudmi."

Pomembno je osvečanje javnosti

Takih pojavov družba ne bi smela tolerirati, meni Kaurinova. Zato je po njenih besedah zelo pomembno osveščati javnosti o tem problemu. "Splošno zavedanje o tem je zelo majhno. Zelo malo je vedenja in pripravljenosti, da kaj naredimo proti temu," je dodala.

Nejasna definicija izkoriščanja otrok

Statistični podatki o obsegu izkoriščanja otrok so zelo različni, prav tako pa je težko najti univerzalno definicijo tega pojava, saj so v različnih kulturah različna prepričanja o pravicah in dolžnostih otrok.

Težko je namreč podati odgovor ali je na primer pomoč otrok na kmetiji že izkoriščanje. "Tanka je meja med normalno pomočjo doma in izkoriščanjem," je pojasnila prostovoljka ZPM Ana Javornik. "Tudi zaradi te ohlapnosti pojmov lahko prihaja do zlorab. Države bi zagotovo morale narediti več na tem področju, ne le na kaznovanju ampak tudi preprečevanju," je prepričana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.