Oblikovanje alternative, ki naj bi "zagotovila ponovno normalizacijo države"

Foto: Mediaspeed
Foto: Mediaspeed
"Slovenija potrebuje novo, boljšo vlado," meni Jože P. Damijan.
Oglej si celoten članek

Vabilo k pogovorom poslano

Vodilni pobudnik za oblikovanje Koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan je zadovoljen, da so štiri opozicijske stranke v treh tednih dosegle visoko stopnjo soglasja in so se poenotile o ključnih programskih prioritetah nove vlade do volitev 2022. Programski dokument z vabilom k pogovorom je poslal tudi prvakom koalicijskih SMC, NSi in DeSUS.

"Prav za to gre: Slovenija potrebuje novo, boljšo vlado," je v današnjem sporočilu za javnost navedel Damijan. Sedanja vlada pod vodstvom SDS po njegovem mnenju to vsak dan znova dokazuje: "Ko bi se vse sile morale strniti v boj z epidemijo, se zapleta v ideološke bitke, gre v spopad z državnimi institucijami, z mediji in državljani ter neizprosno uničuje naš ustavni red."

Programski dokument za novo vlado po Damijanovih navedbah temelji na štirih stebrih: zdravju, solidarnosti, okolju in razvoju.

"Bolj aktivno ter premišljeno, načrtno in vključujoče soočenje z epidemijo"

Prva prioriteta prvega stebra je "bolj aktivno ter premišljeno, načrtno in vključujoče soočenje z epidemijo". V ta namen so oblikovali posebno delovno strokovno skupino, sestavljeno iz epidemiologov in menedžerjev v zdravstvu, ki so skupaj z njimi oblikovali program potrebnih ukrepov za bolj učinkovito soočanje z epidemijo ter za čim bolj nemoteno in učinkovito delovanje celotnega zdravstva v času epidemije. "Gre res za prvo prioriteto, dobesedno življenjskega pomena za državljane - in državo," je poudaril Damijan.

Kot je pojasnil, je vabilo k sodelovanju v sredo poslal tudi predsednikom in vodjem poslanskih skupin treh koalicijskih strank. V spremnem pismu je zapisal, da se zaveda njihovega položaja, a istočasno v tem ne vidi ovire, "da ne bi odprto in odkrito skupaj spregovorili o možnosti boljše alternative, kjer bi bila tudi njihova prizadevanja deležna večjega upoštevanja".

Kako se bodo odzvali v SMC, NSi in DeSUS?

"Povabil sem jih k sodelovanju v alternativi, ki bi bistveno izboljšala delovanje države v času epidemije in po njej ter povrnila strmoglavljeno zaupanje pri ljudeh," je navedel Damijan. Dodal je, da gre za alternativo, ki bi "zagotovila ponovno normalizacijo države, brez ideoloških front, v državljanih in državljankah pa videla dobronamerne zaveznike", po njegovih trditvah pa bo namesto v preteklost usmerjena v prihodnost in razvoj.

"Verjamemo, da lahko skupaj soustvarimo boljšo prihodnost za vse naše državljane in državljanke," je še navedel Damijan.

V treh koalicijskih strankah so za STA potrdili, da so vabilo, ki ga je Damijan poslal z mandatom opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, prejeli. Kako se bodo odzvali, še niso pojasnili.

V začetku oktobra, ko so vodje LMŠ, SD, Levice in SAB potrdili začetek pogovorov z namenom oblikovanja alternative vladi Janeza Janše, so sicer koalicijske stranke ocenile, da aktualna vlada dela dobro in da trenutno nima alternative.

dezurni@zurnal24.si

Slovenija Raziskava: Vlada z najnižjo podporo od prevzema mandata

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 22:04 29. Oktober 2020.

    Naj najprej pokaže kaj pol bomo pa vidli a je ok al je za nč. Prej brez veze šimfat.

  • 19:58 29. Oktober 2020.

    kako ali je vodenje države dovoljeno samo levičarjem oziroma rdeči mafiji.

  • 19:11 29. Oktober 2020.

    Ja,kaj je Jože?Glej ga...,si ti malo prismuknjen? Kaj žreš ti Jože in tisti štirje norci? Ste na norih gobah? Morda …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.