Obljubljala mu je poroko in mu izmaknila 32 tisočakov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Obljubljala, da se bo preselila v Slovenijo in se z njim poročila, a ga je dejansko le ogoljufala.
Oglej si celoten članek

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so konec prejšnjega meseca kazensko ovadili državljana Nemčije in državljanko Združenega kraljestva. Oba sta osumljena storitve kaznivega dejanja pranja denarja. Od oktobra 2017 do maja 2018 sta na svoja bančna računa v Nemčiji in na Škotskem sprejela denar žrtve spletne goljufije z območja Pirana ter nato denar nakazala naprej na tuje bančne račune, da bi tako zakrila izvor denarja. 

Kriminalisti so preiskavo pričeli na podlagi prijave občana, ki je prijavil, da je bil ogoljufan. Neznana oseba je prek spletne aplikacije Google Hangouts stopila v stik z njim. Obljubljala mu je, da se bo preselila v Slovenijo, se poročila z njim in mu kasneje vrnila denar. Prepričala ga je, da je iz svojega bančnega računa nakazal skupno 33.200 evrov. 

Preiskava je potrdila, da je oškodovanec v letih 2017 in 2018 s svojega bančnega računa na tri različne bančne račune v tujini nakazal skupno 33.200 evrov. Del denarja, približno 21.500 evrov, sta prejela na bančne račune kazensko ovadena državljana Nemčije in Združenega kraljestva, nakar je bil denar v nekaj dneh po prejemu nakazan naprej, da bi zakrila izvor tega denarja. Državljanka Združenega kraljestva je za "opravljeno storitev" del tega denarja zadržala zase. 

Policisti PP Piran so zoper neznanega storilca aprila 2019 na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije. Kazensko ovadbo so nato kriminalisti PU Koper konec februarja dopolnili še s kazensko ovadbo zoper omenjena dva tujca zaradi utemljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj pranja denarja. 

Žrtve zavajajo dalj časa

Na območju PU Koper so v preteklih letih zabeležili več primerov spletnih goljufij in posledično pranja denarja, ki izvira iz goljufij, kar je aktualno tudi letos. Dobro organizirani storicli z računalniškim znanjem po spletu iščejo potencialne žrtve. Ko te odgovorijo na njihova povpraševanja, jih pričnejo zavajati z lažnimi obljubami. Žrtve nato na neznane bančne račune nakažejo svoj denar. 

Žrtve spletnih goljufij storilci zavajajo daljše časovno obdobje, tudi leto dni in več. V tem času obljube stopnjujejo, zato so oškodovanci dolgo prepričani, da jim je obljubljeno "na dosegu roke".

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:58 6. Marec 2020.

    Ja, človeška neumnost res ne pozna meja.

  • 13:12 5. Marec 2020.

    od kje modelu tolk denarja, sigur ga ne bo pogrešou.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.