Obračunal z ravnateljico

Foto: Žurnal24 Župnik iz vaške cerkve, ki dogodka uradno ni želel komentirati, je ravnateljico
Župnik Ivančič. Pri maši obračunal z ravnateljico, ker so otroci manjkali pri verouku zaradi šolske predstave.
Oglej si celoten članek

V Občini Radenci je tik pred božičnimi prazniki zavrelo v tamkajšnji cerkvi. Pred več kot 200 zbranimi pri nedeljski maši je župnik Janko Ivančič prebral kritično pismo, namenjeno Nataši Zmazek, ravnateljici bližnje osnovne šole.

SMS-sporočila in e-pošta

"Če to drži in če bo zaradi prireditve manjkal samo veroučenec, bom v nedeljo oznanil svoj odhod in do nadaljnjega ne bo več verouka, ker mi OŠ krade ure verouka in tako posega v avtonomijo župnije! Trikrat sva se dogovorila, da v času verouka ne bo prireditev. A me imaš za norca? Če to drži, da si danes ob 16. uri organizirala prireditev, pa me niti obvestila nisi, si ravnala neodgovorno in nepošteno."

"Tudi kot župnik sem zgrožen, da je toliko veroučencev ostalo brez svete maše. Vsi ti so na tvoji vesti! A imamo v Radencih še komunistično vodstvo šole?"

"Čudi me, da se mora večina vernih prilagajati enemu ali dvema nevernima v razredu."

"Zaradi tebe in tvojega ravnanja naznanil svoj odhod, odpovedal sem prvo obhajilo in razmišljam, da bi po novem letu odpovedal verouk. A boš ti spovedovala otroke za božič? Ker je med farani zavrelo, sem povedal, da do jutri počakam na pisno opravičilo župniji Radenci, ki ga bom prebral vernikom."

"Do jutri imaš čas. Od tvojega opravičila je odvisna nadaljnja usoda župnije, verouka in moja."

Župnik Janko Ivančič

"Župnik nam razlaga, da je ravnateljica kriva, da se naši otroci 17. decembra, tik pred prazniki, niso mogli spovedati, saj naj bi ravnateljica namerno, v času verouka, organizirala šolsko proslavo," nas je v uredništvo poklicala ogorčena faranka iz Radencev.

"Spoštujem ustavo"
Konflikt med ravnateljico in župnikom je nastal zaradi osnovnošolske proslave pred enim tednom, ki je bila v šolski publikaciji načrtovana in zapisana že septembra in se je odvijala v sklopu prireditev Veselega decembra, ki jih organizira Občina Radenci.

"Sem ravnateljica javne obvezne osnovne šole in moram spoštovati ustavo, po kateri sta Cerkev in država ločeni. Nismo dolžni spraševati Cerkve, ali lahko izpeljemo letni šolski načrt ali ne.

Smo pa do letos s Cerkvijo korektno in dobro sodelovali. Javila sta se celo dva učitelja, ki v svojem prostem času otroke prvega razreda po pouku prostovoljno pospremita iz šole do cerkve k verouku,"
je za Žurnal24 pojasnila Nataša Zmazek, ki je zatrdila, da krivda za nastali položaj zagotovo ni njena.

Naša sogovornica je še navedla, da je bil župnik s strani šole in občine pravočasno obveščen o datumu in uri proslave, kar je potrdil tudi župan Radencev Mihael Petek.

Primerjal jo je s hudičem
"Zaradi dobrih odnosov z župnikom smo tudi urnik interesnih dejavnosti na šoli prilagodili uram verouka," je dodala ravnateljica, ki je ogorčena predvsem nad komunikacijo in župnikovim blatenjem njenega imena.

Od dneva proslave namreč od Ivančiča prejema veliko kratkih tekstovnih sporočil z neutemeljenimi očitki.

Po njenih besedah župnik izrablja tudi otroke, da jo lahko pred njimi očrni: "Otroci so zmedeni, k meni so celo prijokali in mi povedali, da župnik o meni grdo govori, da sem hudič."

Šokiran nad besedami župnika pri maši je bil tudi župan Petek: "Nisem mogel verjeti lastnim ušesom. Bilo je neokusno."

Župnik molči
Župnika smo iskali v Župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda, vendar nas je po telefonu odpravil z besedami, da želi nesoglasje z ravnateljico razčistiti na štiri oči in od nje pričakuje povabilo na sestanek, da pa ji je sam poslal veliko SMS-sporočil.

Foto: Žurnal24

O dogajanju je obveščeno tudi ministrstvo za šolstvo in šport, kjer so prepričani, da je treba tak zaplet reševati na državni ravni, zato so obvestili tudi Vladno komisijo za verske skupnosti.

"Predsednik komisije Boštjan Žeks in njegov urad lahko prek nadškofa župnika opozorita. Dejstvo pa je, da je šola avtonomna, ker je država ločena od Cerkve, in tako ni dolžna opozarjati ter se dogovarjati s cerkvenimi oblastmi," dodajajo na ministrstvu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.