Obramba pred točo v negotovosti

Foto: Žurnal24 Darko Kralj, vodja obrambe pred točo v Letalskem centru Maribor, je na mednarodn
Konec petletnega projekta. Mnenja o uspešnosti letalske obrambe deljena, zadnje bo imela vlada.
Oglej si celoten članek

“Dokler nimamo znanstvenih dokazov, da letalska obramba proti toči deluje, projekta ne podpiramo. Nekatere tuje raziskave namreč kažejo, da lahko pri tem pride celo do večje škode,” pravi Klemen Bergant, direktor Urada za meteorologijo. 

“Zagotovo imamo vpliv na točo, saj interne meritve kažejo, da na območju našega posredovanja toče ni bilo ali pa so bila zrnca majhna,” pravi Jernej Vaupotič, predsednik mariborskega letalskega centra, in se sprašuje, zakaj potem tovrstno obrambo podpirajo v Avstriji, Grčiji in Ameriki. 

Odločala bo vlada
“Za nadaljevanje projekta se zavzemamo, ker smo poskusni poligon postavili šele leta 2007. Če hočemo dobiti uporabne podatke, bi morale meritve trajati vsaj pet let,” pravi Majda Zavšek Urbančič, sekretarka na kmetijskem ministrstvu. Dodaja pa, da so dolžni spoštovati tudi stroko. Odločitev o tem, ali se bo projekt poskusnega posipavanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom z letali še nadaljeval, pa bo po Bergantovih besedah na koncu politična.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.