Obupani državljani, vzvišeni politiki

Foto: Žurnal24 Goran Novković (Foto: Žurnal24)
Barack Obama je odgovoren politik. Pahor in Janša mu ne sežeta niti do gležnjev.
Oglej si celoten članek

Naši vodilni politiki se nekaj mesecev po izbruhu največje krize v zadnjih desetletjih še vedno ne zavedajo krutih zgodb, ki jih kriza piše običajnim ljudem. Med sabo sklepajo gnile kompromise.

Kruto. Brezposelni doživljajo pravo agonijo. Jelena Demiri, ki je izgubila delo v IUV, pravi: "Leto 2008 je bilo zame najhujše leto. Položnice so bile neporavnane, hrano sem dobivala od Rdečega križa."  Tudi Kostadin Veidenović iz Kranja je ostal na cesti: "Stanovanje imava z ženo na hipoteko, življenjski stroški pa so previsoki."

Ameriški predsednik Barack Obama se dobro zaveda globalne krize. Ko je izvedel, da so si direktorji, ki prosijo za državno pomoč, v krizi izplačali 18,5 milijarde dolarjev nagrad, se je takoj odzval, pa čeprav so nagrade za 44 odstotkov nižje kot leta 2004. "Spet bo prišel čas za ustvarjanje dobičkov in izplačevanje nagrad, vendar zdaj ni čas za to," jim je očital Obama.

Za primerjavo: naši politiki po 18 letih od osamosvojitve niso niti toliko zreli, da bi predpisali javno objavo plač in nagrad vodilnih v državnih podjetjih. S tem bi najhitreje zajezili klientelizem in korupcijo, o katerih toliko govoričijo. Še več. Pahor in Janša se te dni ukvarjata s tem, kako bi skozi državni zbor spravila zaključno poročilo o upravljanju z državnim denarjem v letu 2007, pa čeprav je računsko sodišče povedalo, da ni bilo vse v redu.

Namesto da bi razmišljala o tem, kako zagotoviti ljudem delo. Žalostno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.