"Obupujeta. Pravita, da se zanju življenje zaključuje."

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Mati je zbolela za rakom, zato so se jima občutno zmanjšali prihodki. Vse je šlo na slabše ob njegovih vse pogostejših epileptičnih napadih ... Že čez nekaj dni jim grozi deložacija.
Oglej si celoten članek

“Ta starša imata sedemletnico, ki ji grozi, da bo konec januarja ostala brez strehe nad glavo. Ali pa jo bodo dali v rejniško družino,” so nam stanje družine opisali na Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje.

Pojasnili so, da gre za pridna in delovna starša, ki ju je smola z zdravjem stala dostojnega življenja. Oba sta delala in prejemala vsak skoraj 900 evrov plače. Od stanovanjskega sklada sta vzela v najem profitno stanovanje ter oba vzela potrošniški kredit, da sta ga opremila. Čeprav na tesno, a se jima je izračun ob koncu meseca izšel.

Živeli so normalno družinsko življenje, dokler ni mati zbolela za rakom. Tako se je dohodek zmanjšal in so se začele prve težave z zamujanjem pri plačevanju položnic … “Obupujeta, pravita, da se zanju življenje zaključuje. Grozno,”  pravijo na Zvezi prijateljev mladine.

Zgodba je osebje na ZPM tako ganila zato, ker sta oba starša zelo pridna, oba sta iz revnih družin in sta celo življenje garala, da bi imela hčerka dostojno življenje. A bolezen je vse spremenila. 

Najprej rak, nato še epileptični napadi

Za dodatna pojasnila smo poklicali očeta, ki ga trenutno najbolj skrbi za hčerkico. Takšno stanje, ko gre vse samo še navzdol, se jima vleče že leto in pol. “Ko je žena zbolela za rakom, sva na mesec prejemala okoli 250 evrov manj kot prej. To je pomenilo, da sva komaj poplačala kredit, najemnino, stroške, za hrano in obleko je praktično že zmanjkalo,” je opisal.

Oče je epileptik. Bolezen pa se mu je zaradi stresa in skrbi ob ženini bolezni močno okrepila. “Imel sem vse več in več epileptičnih napadov in sem bil zaradi tega vse več doma na bolniški. Tako sem še jaz istočasno prejemal okoli dvesto evrov manj na mesec in zaradi kredita enostavno nisva zmogla več,” je opisal. Kredit banka obema vsak mesec trga z računa, z najemnino pa sta začela zamujati, ker nista imela kje vzeti. “Tudi za hrano nimamo, hladilnik je ves čas prazen. Najhuje pa je, ker nam zaradi zamujanja z najemnino grozi deložacija. Ne veva kaj bova, odreči pa se morava vsemu. Če bi ostala pri najinih plačah, če žena ne bi zbolela, bi bilo zdaj vse drugače,” je obupan.

Dodaja, da sta kredit tedaj vzela v dobri veri, da bosta zdrava in da ga bosta lahko odplačala: “S kreditom sva kupila osnovno pohištvo, da sva opremila stanovanje. To je postal naš dom. Ko pa na mesec prejemava po 400 in tudi po 450 evrov manj, nama zmanjka za najemnino v višini 325 evrov na mesec." Večino denarja jima namreč še vedno gre za poplačilo kredita, ki sta ga vzela za pohištvo. 

Hudo mi je, ker hčerko skbi za naju

“Hudo mi je za hčerkico, ker sva midva tako živčna, da tega ne moreva več skriti. Ves čas je v strahu za mamico, pa zame, boji se za najino zdravje. Ve, da nam grozi izselitev. Kam bo šla?” je obupan. 

Da so podatki resnični in da gre za družino v hudi stiski, potrjujejo na Zvezi prijateljev mladine, kjer poznajo zgodbo in imajo vpogled v dokumentacijo. Za družino so odprli račun, čisto vsa zbrana sredstva bodo odšla v celoti družini. Trenutno potrebujejo nekaj sredstev, da lahko plačajo najemnino in ostanejo v stanovanju, ki so ga opremili s potrošniškim kreditom.

Imen zaradi zaščite otroka ne objavljamo. 

Družini lahko pomagate s prispevkom na spodnji račun:

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI

SKLIC: SI00 547

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

Preberite še:

 - Tako ste razveselili otroke v stiski

 - Zaradi vas jim je lahko kupila sladoled

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • ode
    07:06 28. Januar 2017.

    "Oba sta delala", torej sta bila zaposlena. In če sta oba naenkrat (?) zbolela kot zaposlena, sta v bolniški ali …

  • 19:29 27. Januar 2017.

    Pepe,Pepe .........zakaj zavajaš ? Preberi kakšno knjigo,da si ne boš delal sramote na spletu ! Po vojni so bile ukinjene …

  • 18:05 27. Januar 2017.

    Res je. Poleg tega po možnosti stroške oskrbe bolane mame in pa zdravil ter za šolo/vrtec itd. (poleg kreditov), položnice …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.