Obvezno zdravstveno nadomestilo: Kako bomo plačevali

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Kateri dohodki se bodo šteli v izračun osnove za obvezno zdravstveno nadomestilo? Se bo štel tudi otroški dodatek? Koliko bodo plačali upokojenci?
Oglej si celoten članek

Po tem, ko je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc konec minulega tedna predstavila osnutek zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, se porajajo mnoga vprašanja, na podlagi katerih dohodkov bo izračunana osnova za uvrstitev na lestvico.

1. razred: dohodki do minimalne plače (729 evrov) 20 evrov
2. razred: dohodki do 75% povprečne plače 25 evrov
3. razred: dohodki do povprečne plače (1552 bruto): 27 evrov
4. razred: 100 - 200% povprečne plače: 29 evrov
5. razred: 200 -300 % povprečne plače 45 evrov
6. razred: 300 - 500% povprečne plače: 55 evrov

7. razred: nad 500 % povprečne plače: 75 evrov

Foto: Profimedia Šola v naravi

Se bo štel tudi otroški dodatek?

Bralko je zanimalo, ali bodo pri izračunu osnove zares upoštevali pri plačilu tudi otroške dodatke, bralca upokojenca, koliko bo plačeval, če prejema 800 evrov pokojnine.

Osnova za določitev zneska zdravstvenega nadomestila bo letni dohodek zavarovane osebe, ki vključuje dohodke zavarovane osebe, ki se po zakonu, ki ureja dohodnino, štejejo za dohodke in niso oproščeni dohodnine, je zapisano v predlogu zakona.

Kateri dohodki bodo upoštevani?

Na ministrstvo za zdravje smo tako naslovili konkretno vprašanje: Ali se bodo pri izračunu osnove za nadomestilo upoštevali naslednji dohodki: preživnina, otroški dodatek in dodatek za enostarševsko družino, dodatek za otroka, ki ni vključen v vrtec, nagrada skrbniku, plačilo rejniku, starševski dodatek, rente iz življenskega zavarovanja, veteranski dodatek, invalidski in družinski dodatek, sredstva za nego in pomoč, pomoč v obliki denarnih sredstev prejeta od invalidskih in humanitarnih organizacij ter dobrodelnih ustanov, dohodki prejeti na podlagi pogodbe o vojaški službi v rezervni sestavi, dohodki ob igrah na srečo, dediščine, darila ...

Ministrstvo: Dokončno še ni znano

"Večina navedenih dohodkov se ne bo upoštevala v skupni doseženi bruto dohodek zavezanca. Namreč v tem primeru gre večinoma za dogodke, ki so v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, oproščeni plačila dohodnine, oziroma se ne štejejo za dohodke," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. In dodajajo: "Ob tem pa pripominjamo, da se bo po javni razpravi v predlogu zakona oblikovala natančnejša oziroma določnejša opredelitev dohodkov, ki se bodo upoštevali."

Z 800 evri pokojnine na 25 evrih nadomestila

Foto: Saša Despot Upokojenec Pokojnine bodo v bruto znesek pretvorili s koeficientom, določenim na podlagi povprečne stopnje davkov in prispevkov. Upokojenec, ki tako prejema okoli 800 evrov pokojnine, bi po podatkih ministrstva, če nima nobenih drugih dohodkov, plačeval 25 evrov nadomestila.

Tako prispevke kot novo nadomestilo bo treba plačevati Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), vendar ZZZS ne bo pošiljal položnic.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • mp5
    21:03 24. Januar 2017.

    jakec še enkrat si se zmotu... popravljam zvečali za 2mrd

  • 19:14 24. Januar 2017.

    "najbolj obdavčeni" je slučajno "alternativna resnica" tipa trump?

  • 17:33 24. Januar 2017.

    popravljam zmanjsali za 1,5 mrd.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.