Ocena ustavnosti 70 predpisov?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Varuhinja človekovih pravic napoveduje možnost vložitve zahtev za oceno ustavnosti in zakonitosti predpisov, ki ne omogočajo enakih pravic oseb v partnerskih skupnostih. Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je medtem že danes v parlamentarni postopek vložil predlog zakona o partnerski zvezi.
Oglej si celoten članek

"Na poti k enakopravnosti ne smemo obstati niti za en dan. Čas je za korak naprej: Sloveniji ponujam zakon o partnerski zvezi, novo priložnost," je na Twitterju zapisal poslanec Jani Möderndorfer. Zakon je bil danes že vložen, njegova vsebina pa za zdaj še ni dostopna. Möderndorfer napoveduje, da bo zakonske rešitve predstavil jutri na tiskovni konferenci.

Ocene ustavnosti?

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer bo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami preučila potrebe in možnosti za vložitev zahtev za oceno ustavnosti in zakonitosti predpisov, ki ne omogočejo enakih pravic oseb v partnerskih skupnostih. 

Že pred časom je kot možnost napovedala, da bo ustavno izpodbijala 70 zakonov, ki v neenakopraven položaj postavljajo istospolne pare. 

"Ocenjujem, da bo potrebno v posameznih zakonih, kjer so pravice kršene, le to urediti," pravi profesor ustavnega prava Rajko Pirnat. "Če prav razumem, obe strani napovedujeta svoje zakone, s katerimi bi urejali te pravice. 70 je velika številka, a če je v njih ureditev, ki različno obravnava različne skupine in je diskriminatorna, jih bo potrebno popraviti."

Možnost ureditve z enim zakonom je padla

Možnost, da bi pravice istospolnih uredili z enim samim zakonom je po oceni Pirnata s tem referendumom padla. "Splošna rešitev na referendumu ni bila potrjena, kar pomeni, da bi bila vsakršna druga splošna rešitev, ki bi poskušala generalno izenačiti položaj zakoncev in članov istospolne partnerske skupnosti v nasprotju z rezultatom referenduma, čeprav se rezultat nanaša izrecno samo na definicijo zakonske zveze," poudarja Pirnat. "Bojim se, da splošna rešitev ni več na voljo. Ne rečem, da je potrebno spremeniti vseh 70 zakonov, če se izkaže, da so neustavni. Lahko je to en zakon, ki spreminja različne zakone oz. nekaj zakonov, ki spreminjajo druge zakone. Možnih je več variant, kako se to tehnično izvede. Gotovo so mnogi zakoni med sabo vsebinsko povezani in se jih da urejati skupaj."

Primčevi napovedali nov predlog

Zagovorniki izenačitve istospolnih skupnosti s heteroseksualnimi novih zakonskih pobud po padcu referenduma za zdaj še niso napovedali. Je pa Aleš Primc iz koalaicije Za otroke gre, ki je zmagala na včerajšnjem referendumu, dejal, da bodo v enem mesecu pripravili predlog zakona, s katerim bi uredili socialne zadeve za istospolno usmerjene partnerje, ki pa po njegovih besedah seveda ne bo vključeval posvojitev otrok.

irma.hus@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 38

  • 08:57 24. December 2015.

    Ja kaj pa to ženšče bluzi?? Mar ni volja ludstva nad vsemi zakoni?? Ji ni dovolj rezultat referenduma?? Taki posamezniki,ki …

  • 07:32 22. December 2015.

    Mogoče so se ponekod župniki spametovali in tega več ne poučujejo . A , ko sem jaz hodil k verouku …

  • 07:28 22. December 2015.

    Junija letos je vrhovno sodišče ZDA odločilo, da se lahko istospolni pari poročajo v vseh 50 zveznih državah. Istospolne poroke …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.