Ocena za ustavnost: "Država ustvarja ugodne razmere za brezdomstvo"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Varuhinja človekovih pravic je na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona, ki posega v subvencijo najemnine za najemnike tržnih stanovanj.
Oglej si celoten članek

Vse občine nimajo dovolj neprofitnih stanovanj in zato tega kljub izpolnjevanju pogojev vsi ne dobijo stanovanj, je opozorila namestnica varuhinje človekovih pravic Kornelija Marzel. Ti posamezniki so doslej lahko na trgu pridobil stanovanje ter prejel subvencijo v višini razlike med profitno in tržno najemnino, pa tudi subvencijo neprofitnega dela najemnine, a po novem to naj ne bi bilo mogoče.

Zakonu o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin dodatne subvencijo do višine priznane neprofitne najemnine ukinja. "S tem pa tej skupini socialno najšibkejši povzroča dodatne stiske, povečujejo pa tudi možnosti za brezdomstvo," je izpostavila Marzelova, ki je navedla, da 25. člen omenjenega zakona krši več ustavno zagotovljenih pravic. 

Poleg tega, da bodo od ustavnega sodišča zahtevali presojo ustavnosti, pa si želijo še prioriteno odločanje in zadržanje zakona, saj ta posega v pravice najšibkejših.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.