"Očitno je Tovšakova že preveč povedala"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V zadevo Tovšak se je vmešala tudi politika. Premierka je po sestanku dejala, da je dobila zagotovila, da bo gospa čim prej tam, kjer mora biti. Pravosodni minister Senko Pličanič je dejal, da ne ve čemu ta sestanek. Glede izginotja Tovšakove je svoje mnenje na blogu objavil tudi Vinko Gorenak.
Oglej si celoten članek

Nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak meni, da beg Hilde Tovšak upravičeno buri duhove. Po njegovem mnenju je bila glede na vse javno znane podatke napako storil Harij Furlan, vodja specializiranega tožilstva. "Poznavalci razmer pravijo, da je Furlan tisti, ki bi moral pravočasno vložiti ustrezen akt na sodišče, glede na to, da je spremenil obtožnico v milejšo obliko, pa tega ni storil. Hkrati omenjajo tudi to, da Furlan sam osebno spiše bolj malo ter da zanj dela določena oseba, ki je šele kandidatka za tožilko. Formalno je torej domnevna krivda na njeni strani, dejansko in pravno pa na Furlanovi. Mnogi trdijo, da gre za napako, ki si je ne bi smel privoščiti niti kandidat za kak povprečen izpit na fakulteti. Zdi se nemogoče, toda vse kaže, da gre za hud in resen spodrsljaj, ki ne bi smel ostati brez posledic."

Kritičen je tudi do generalnega tožilca Zvonka Fišerja. Na blogu zapiše tudi, da podpira odločitev vlade, da se resno loti omenjenega primera. "Ne glede na to, kje je napaka nastala, danes postaja vse bolj jasno, da morata vlada in državni zbor
 ustavno in zakonsko resno poseči v sodno vejo oblasti, ki očitno ščiti svoje privilegije, svoje napake in svoje nedelo."

Gorenaka skrbi, ker vsa vprašanja v zvezi njenim izginotjem za zdaj nimajo pravega odgovora, zato pa so v igri številne špekulacije, ki jih lahko preverja le policija. "Ostaja pa dejstvo, da v Sloveniji obstaja mnogo ljudi, ki imajo izjemno velik interes, da Tovšakova tako ali drugače utihne, ker veliko preveč ve. In vsi ti ljudje imajo veliko denarja. Denar pa je sveta vladar, kot pravi pregovor. Očitno je, da je Tovšakova že veliko preveč povedala, kaže, da so bila nekatera njena priznanja povod za nove hišne preiskave, ki so se zgodile. Zdi se, da bi lahko bil v akciji tudi stric vseh stricev – "nadstric", ki ga večina ne pozna in sploh ni kak znani mali mož, temveč prileten visoki možak," svoje mnenje o izginotju Tovšakove sklene Gorenak.

Policisti že pregledali bližnja letališča

Izredna koordinacijska skupina Generalne policijske uprave (GPU), ki jo je v ponedeljek zjutraj ustanovil generalni direktor policije Stanislav Veniger, je po informacijah Financ izključila možnost, da je Tovšakova odletela iz letališča v Zagrebu ali Frankfurtu. Policija naj bi se na podlagi pričevanj sorodnikov Tovšakove o njenem zdravstvenem stanju vse bolj nagibala k temu, da je še vedno v Sloveniji pišejo Finance.

Z Generalne policijske uprave so nam sporočili, da slovenska policija pri iskanju preverja vse dosegljive informacije in možne povezave. Preverili so tudi že vsa bližnja letališča, a se nobena informacija v tej zvezi ni potrdila.

Glede na vse več namigovanj, da naj bi se policija za informacije o ubežnici odločila tudi plačilo, so nam z GPU sporočili, da se zaenkrat za to še niso odločili.

Premierka se bo sestala s pristojnimi

V zvezi z izginotjem Hilde Tovšak so se danes s premierko Alenko Bratušek sešli predstavniki vodstva policije, tožilstva, sodstva in pristojnih ministrstev. Bratuškova je po sestanku poudarila, da se zaveda ločenosti oblasti in dodala, da je to, da je Tovšakova pobegnila, nedopustno. Glede objektivnih odstopov je dejala, da je potrebno počakati na poročila. "Dobila sem zagotovila, da bo gospa čim prej tam, kjer mora biti. Počakajmo, da se končajo nadzori in takrat zagotovo ne bo potrebno govoriti o osebni odgovornosti."

Minister Senko Pličanič je že dobil na mizo poročilo Harija Furlana. Poročilo na petih straneh podrobno predstavi potek dogodkov v kazenski zadevi Hilde Tovšak. Ministrstvo bo poročilo proučilo in po tem, ko bo prejelo tudi poročilo predsednika Vrhovnega sodišča RS, zavzelo stališče, so sporočili z ministrstva in dodali: "Ker po eni strani razočarana javnost terja natančne odgovore in po drugi strani funkcionarji v pravosodju opozarjajo, da so pod prehudimi pritiski, bo minister imenoval tudi posebno, od ministrstva ločeno in neodvisno, skupino ekspertov, ki bo z različnih strokovnih vidikov proučila primer Hilde Tovšak in druge podobne primere ter oblikovala kritično strokovno mnenje, identificirala vse odgovorne in podala predloge za učinkovitejše delovanje pravosodja. Minister bo ugotovitve in priporočila te delovne skupine predstavil predvidoma do začetka julija 2013."

Pličanič poročilo generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja pričakuje do konca meseca.

Minister sicer meni, da je šlo v tem primeru nekaj narobe tako na tožilstvu kot pri sodstvu, zato od obeh organov čim prej pričakuje ugotovitve in ustrezne sankcije.

Če predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša ali Fišer v primeru ugotovljene napake sama ne bosta prevzela odgovornosti, ima vlada možnost, da sproži postopke razrešitve enega ali drugega. Minister se strinja, da obstaja ta možnost, a dodaja, da vlada glede generalnega državnega tožilca sicer nima neposrednih odgovornosti, temveč gre to prek Državnotožilskega sveta.

Jernej Tovšak mamo ne kliče mati, ampak Hilda

Sin Hilde Tovšak, Jernej Tovšak, ne ve, kje je. Kot pravi, tega ne vedo niti ostali člani družine. Dvomi, da je v Keniji, kot se namiguje, "saj ne zna potovati“, je povedal za 24ur in dodal, da je možno, da se je zatekla v kakšen gozd in da ga ne bi presenetilo, če bi si kaj naredila.

Jernej Tovšak, ki je zaposlen na ambasadi RS v Makedoniji, še pravi, da se njegova mati v soboto zagotovo ni vozila v njegovem vozilu, saj je bil med vikendom na veleposlaništvu dežuren in ne v Ljubljani. Spregovoril je tudi o družinskih odnosih. Povedal je, da je že dolgo ne kliče več mama, ampak Hilda, saj so se družinski odnosi že pred časom poslabšali. "Nikoli me ni znala pobožati. Bili smo posebna družina,“ je še izjavil in poudaril, da ji ni pomagal pri begu in da je že februarja z njo prekinil vse stike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 45

  • 08:15 26. Maj 2013.

    tale s sinom je pa podla.......če mu hilda ne bi pomagala do službe bi jernej danes hodil k svoji mamici …

  • 19:51 24. Maj 2013.

    spet ti in tvoj plešasti JJ, hilda je delala tudi v času vladavine JJ in polnila denarnice bagri vseh teh …

  • 01:19 24. Maj 2013.

    Jaz sem pa slišal od tvojih sosedov, da je tvoja mati kriminalna psihopatka in še pijanka povrhu, ki je v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.