Od 30. aprila dalje nova pravila pri telefoniranju v tujini

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Nov način zaračunavanja gostovanja v Evropski uniji bo začel veljati 30. aprila. Po novem bodo operaterji morali klice v EU zaračunavati na osnovi domačih cen, ki jim bodo lahko prišteli pribitek.
Oglej si celoten članek

Pod črto, klici, sporočila in prenos podatkov bodo za uporabnike od 30. aprila skoraj brez izjeme cenejši. 

Sredi junija 2017 se mora po uredbi Evropske komisije cena mobilnega gostovanja v državah EU povsem izenačiti z domačimi cenami. 

Do takrat bo od letošnjega 30. aprila veljalo prehodno obdobje, ko bodo lahko operaterji domačim cenam prištevali pribitke. 

Ti bodo z vključenim DDV za odhodne klice znašali 6,1 centa na minuto, za poslano sporočilo SMS 2,44 centa, za prenos podatkov pa 6,1 centa za MB. Dohodni klici bodo stali 1,39 centa na minuto. 

Ker je po podatkih Simobila več kot 90 odstotkov porabljenih količin znotraj zakupa, bo ogromna večina uporabnikov plačevala le pribitke. Za ponazoritev vzemimo paket z vključenimi tisoč minutami odhodnih klicev v slovenskih omrežjih. Kvota tisoč minut se vam bo po novem upoštevala tudi pri telefoniranju v EU, le da boste za vsako minuto tega pogovora plačali pribitek 6,1 centa. 

Ko boste kvoto tisoč minut presegli, vam bo operater zaračunal ceno minute po ceniku in prištel pribitek. 

Skupna cena, ki jo operater lahko zaračuna, je omejena, razen če je domača

Cene gostovanja s pribitkom vred ne bodo smele presegati sledečih reguliranih cen (z DDV):

  • za odhodni klic 0,2318 evra na minuto,
  • za sporočilo SMS 0,0732 evra,
  • za prenos podatkov 0,244 evra za MB.

Če operater uporabnikom doma že zdaj zaračunava višje cene, pa jih bo lahko to ceno zaračunal tudi po novem. Kot so pojasnili v Simobilu, se zaradi spremembe načina obračunavanja v paketu Poslovni Smart cena prenosa podatkov po novem podvoji. 

Nov sistem prinesel ogromno dela in stroškov

Vpeljava pribitkov namesto najvišjih dovoljenih cen jim je povzročila ogromno dela in več kot sto tisoč evrov stroškov. "Pregledati smo morali dvesto, tristo paketov in prilagoditi način obračunavanja, paketa Otro Tripster in Tripster plus pa smo morali spremeniti," pravijo v Simobilu. 

Po podatkih agencije za komunikacijska omrežja in storitve slovenski operaterji v EU zabeležijo le okoli 3,5 odstotka prometa, ki ga opravijo v Sloveniji, v ostalih državah sveta pa 0,2 odstotka. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 12:52 27. April 2016.

    Oh... se opravicujem... v tekstu je strosek, ki bo od 30.4. dalje, izpostavljen pa je sedanji strosek...

  • 12:51 27. April 2016.

    Do zdaj sem placeval v tujini ISTE cene za gostovanje, vendar mi bodo v bodoce sle se minute!!! V koliko …

  • 12:31 31. Marec 2016.

    Ta dan bo 15. junija 2017.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.