Od milijarde le drobtinice

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Drobtinice Teša 6. Alstom bo od skupno skoraj milijarde evrov podizvajalcem prepustil le še okoli 50 milijonov. Skrbi gospodarstva. Večina opreme in izvajalcev je iz tujine, zato bo tja odšel tudi denar.
Oglej si celoten članek

Večina delavcev od okoli 1.500, ki bodo delali na objektu Teš 6, naj bi prišla iz tujine. Alstom in njegova ključna tuja podizvajalca naj bi večino monterjev in varilcev pripeljala iz Poljske, Češke in Bosne, pravijo viri. V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) informacije niso ne potrdili ne zanikali, ampak so nas usmerili kar na Alstom.

So pa ocenili, da si bodo slovenska podjetja pri gradnji 1,2 milijarde evrov težkega bloka Teš 6 odrezala okoli 21-odstotni delež investicije. Toda v Tešu ne razkrivajo, koliko del, ki naj bi jih v treh letih dobili domači podizvajalci in katerih vrednost je ocenjena na 246 milijonov evrov, je že oddanih.

Veljajo kot gotovina

Alenka Avberšek z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) priznava, da slovensko gospodarstvo do zdaj ni bilo zadovoljno z vključevanjem v projekt, zato je zbornica pred časom posredovala pri predstavnikih Alstoma in Teša, “da bi pri bloku 6 bolj odprli vrata domačim podjetjem”.

Januarja se je nato zgodil sestanek s predstavniki Alstoma, ki se ga je udeležilo 60 slovenskih podjetij. “Dobili so kontakte in grobe informacije, da bo Alstom letos oddal še za okoli 50 milijonov evrov poslov in da bo prva najava že aprila,” pravi Avberškova.

Iz Teša pa na vprašanje, koliko imajo sploh vpliva na to, kako Alstom izbira svoje podizvajalce, odgovarjajo: “Pred podpisom pogodbe o dobavi glavne tehnološke opreme je bila usklajena lista dobaviteljev, ki je vključevala potencialne slovenske dobavitelje.” Na vprašanje, katera slovenska podjetja so bila na tej listi in kdo z Alstomom že sodeluje, pa v Tešu odgovarjajo, da to ve Alstom.

Multiplikativni učinki

“Več ko se pri določeni naložbi zaposli domače delovne sile, vključi domačih podjetij, opreme in storitev, večji so multiplikativni učinki na gospodarstvo. Ker pri Tešu 6 večina opreme in delovne sile prihaja iz tujine, bo večino te milijarde evrov Alstom peljal iz Slovenije in teh učinkov na gospodarsko rast pri nas ne bo kaj dosti,” ocenjuje Žan Jan Oplotnik.

Meni, da bi se to dalo reševati s protidobavami, ki pa v tem primeru niso bile dogovorjene. Da je to “zamujena priložnost”, pritrdi tudi Avberškova. Razlog, da protidobave niso bile dogovorjene, pa vidi v tem, da so očitno nekateri “mislili, da ta projekt sploh ne bo izveden”.

Ne premogu in JE

Foto: Nik Rovan Nina Štros Alternative. Da v primeru izgradnje Teša 6 niso bile raziskane vse energetske alternative, že nekaj časa opozarjajo nevladne organizacije.

Sredi januarja so zato vsem poslanskim skupinam poslale poziv, naj se projekt Teš 6 začasno ustavi in se dokončna odločitev o morebitnem nadaljevanju sprejme šele, ko bodo jasne in z vseh vidikov ovrednotene vse razpoložljive alternative.

Doslej sta bili namreč raziskani le dve (prenova blokov 4 in 5 ter plinska elektrarna), preostale pa ne, v odprtem pismu poslancem piše 16 nevladnikov.

Foto: Saša Despot Uroš Rotnik Menijo, da mora biti energetski scenarij Slovenije narejen vsaj do leta 2050 ter da mora temeljiti na trajnostnih in obnovljivih virih energije, ne pa na objektih na premog ali jedrsko energijo (JE).

Poroštvo verjetno ja

Poroštvo. Štirinajstega februarja v Slovenijo prihajajo predstavniki Alstoma. Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak (SDS) meni, “da bi bilo modro, če jih sprejme tudi kakšen predstavnik vlade”.

Kot dodaja, podpira, da vlada 15. februarja da jasno sporočilo, da bo država dala poroštvo za Teš 6. Bo pa postavila tudi pogoj, naj se najdejo odgovorni za takšno podražitev projekta, zatrjuje Vizjak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:10 5. Februar 2012.

    Kdo pa lahko v sloveniji nadomesti Alstom? Imamo sploh takšno tehnološko dovršeno podjetje za izgradnjo termoenergetskih objektov?<br />Vsa gradbena dela …

  • 06:55 4. Februar 2012.

    Peticijo PROTI gradnji TEŠ 6 lahko podpišete tu: http://www.tretjiclen.si/slo/tes6/

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.