Od zdaj boljša zaščita živali

Foto: Žurnal24 (Foto: zavetišče Horjul)
Na ministrstvu za kmetijstvo se je na ustanovitveni seji pod vodstvom predsednika Eriha Tetitkoviča sestal strokovni svet za zaščito živali. Člani so na prvi seji obravnavali vlogo in naloge sveta.
Oglej si celoten članek

Med drugim so govorili tudi o zakonu o zaščiti živali. Svet je pri tem ocenil, da je potrebno povečati ozaveščenost ljudi glede mučenja živali ter opozoriti na dolžnosti, ki jih imajo vsi lastniki živali. Pozornost bodo posvetili tudi trenutnim zakonskim določbam glede kazenskih in denarnih sankcij ter ocenili, ali so s ciljem zmanjšati mučenje živali potrebne spremembe tudi na tem področju.

Svet se je seznanil tudi s pilotskim primerom nadzornikov mučenja živali, ki poteka v Mariboru, v katerega so vključeni posamezniki in prostovoljna društva za zaščito živali ob strokovni pomoči države.

Strokovni svet za zaščito živali je v skladu z zakonom o zaščiti živali minister za kmetijstvo Dejan Židan imenoval 30. julija. Predseduje mu Erih Tetičkovič, predstavnik Društva za varstvo in proti mučenju živali Maribor, za namestnico predsednika pa je bila imenovana Alenka Dovč z veterinarske fakultete.

Strokovni svet sicer izvaja naloge v skladu s pravilnikom o strokovnem svetu za zaščito živali. To pomeni, da spremlja stanje na področju zaščite živali in predlaga ukrepe; predlaga kriterije za izdajo dovoljenj za poskuse; daje mnenja in predloge pri pripravi predpisov o zaščiti živali ter mnenja ter predloge v drugih zadevah, za katere ga zaprosijo državni organi, in opravlja druge svetovalne naloge s področja zaščite živali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.