Odgovoren za hude nepravilnosti, a napredoval v kabinet ministra

Foto: Žurnal24 Nadzorniki Luke Koper so se po sredini preiskavi kriminalistov sestali na seji. Foto: Nik Rovan kriminalisticna preiskava Foto: Žurnal24 gorenjska 11.05.12. kriminalisticna preiskava, foto: iztok golob Foto: Saša Despot Boštjan Poklukar Foto: Saša Despot Boštjan Poklukar
V kabinetu notranjega ministra je dobil zaposlitev nekdanji policist, odgovoren za hude nepravilnosti pri delu kriminalistov v civilu, piše portal Pod črto.
Oglej si celoten članek

Franci Kregar, do nedavnega višji kriminalistični inšpektor generalne policijske uprave je delo mobilnih kriminalističnih oddelkov, ki delujejo v civilu, vodil in nadziral vse kar 22 let.

Notranje ministrstvo je v nadzoru, ki ga je opravilo pred dvema letoma, ugotovilo hude nepravilnosti pri delu Kregarjevih kriminalistov: Nezakonito vklepanje posameznikov in sledenje, sum ponarejanja policijske dokumentacije, nepravilne izvedbe hišnih preiskav, ki bi lahko ogrozili veljavnost dokazov v sodnem postopku.

Kmalu po ugotovitvah nadzora so na policiji prekinili sodelovanje s Kregarjem – uradno zato, ker je izpolnjeval pogoje za upokojitev. A že nekaj mesecev za tem ga je na zaupanje v lastnem kabinetu zaposlil notranji minister Boštjan Poklukar, poročajo na portalu Pod črto.

Foto: Saša Despot Boštjan Poklukar

Dodajajo, da je iz poročila notranjega ministrstva o nadzoru nad delom mobilnih kriminalističnih oddelkov razvidno, da je za zakonitost njihovega dela v prvi vrsto odgovoren koordinator dela teh oddelkov. V času nadzora ministrstva je bil koordinator prav Kregar.

Kregar je nadzornikom zagotovil, da nad delo kriminalistov učinkovito nadzoruje. Na portalu Pod črto opisujejo primer dela novomeških kriminalistov. Kregar naj bi z dvema pripadnikoma generalne policijske uprave pregledal 30 naključno izbranih poročil o delu kriminalistov ter po lastnih besedah ugotovil, da so bili prav vsi dokumenti ustrezno napisani.

Delovanje novomeških kriminalistov so nato pod drobnogled vzeli tudi nadzorniki notranjega ministrstva. Pregledali so osem primerov in nepravilnosti ugotovili v kar šestih.

Policija odgovornosti Francija Kregarja za ugotovljene nepravilnosti v delu mobilnih kriminalističnih oddelkov ni ugotavljala, češ, da zaradi izvedenih ukrepov na podlagi ugotovitev notranjega ministrstva razlogov za sankcioniranje odgovornih ni.

Ministrstvo je nato konec leta 2018, tako portal Pod Črto, opravilo ponovni nadzor nad delom mobilnih kriminalističnih oddelkov in ugotovilo enake nepravilnost kot v letu 2017.

Foto: Žurnal24 gorenjska 11.05.12. kriminalisticna preiskava, foto: iztok golob

Kregar se je lani upokojil. Ker je izpolnjeval pogoje za upokojitev, mu na policiji niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi. A v pokoju je užival le štiri mesece, saj ga je sredi septembra lani v svojem kabinetu na osebno zaupanje zaposlil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Za zaposlitev na zaupanje ministru ni treba izvesti javnega razpisa, na katerega bi se lahko prijavili kandidati, temveč takšno osebo zaposli neposredno.

Kot so novinarjem portala Pod črto sporočili z notranjega ministrstva, Kregar v kabinetu ministra opravlja naloge svetovalca in za to dobi osnovno bruto plačo v višini 2473,41 evra – torej dobrih 1550 evrov neto, v kar niso vključeni nadomestilo za malico, prevoz ter morebitni dodatki in olajšave.

Poklukarjevi odgovori na vprašanja o Kregarju so zelo skopi in nenavadni. Z ministrstva so namreč sporočili, da se je ta nadzor "opravljal novembra 2018, ko je bil g. Kregar že zaposlen v kabinetu ministra". Toda, kot pišejo pri Pod črto, je ministrstvo novembra 2018 opravljalo ponovni nadzor nad delom mobilnih kriminalističnih oddelkov. Prvotnega, ki je kritičen do Kregarjevega dela, pa je opravilo leta 2017, ko je bil Kregar še zaposlen na policiji kot koordinator dela teh oddelkov.

Minister je Kregarja v svojem kabinetu zaposlil, ker da je "dolgoletni strokovnjak, poznavalec predpisov, postopkov in procesov v policiji in v ministrstvu za notranje zadeve".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:35 25. April 2019.

    Odgovoren je tisti, ki izbira, ne pa tisti, ki je izbran. Boste objavili kdo izbira?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.