Odgovornosti si ne upajo prevzeti

Zakaj bi slovenski davkoplačevalci plačevali še neporavnane ruske bolnišnične račune?
Oglej si celoten članek

Foto: Dare Čekeliš Suzana Kos Na prvo žogo bi težavo z ruskimi bolniki, ki ne plačujejo bolnišničnih računov, rešili zelo preprosto: če nimajo ustreznega zavarovanja ali denarja na računu, bi jih zavrnili in minus na njihov račun v regijski bolnišnici na Obali ne bi rasel. Prav nobenega razloga ni, da bi slovenski davkoplačevalci plačevali še njihove račune. A zadeva ni tako preprosta. Se spomnite, kakšen plaz vsesplošnega ogorčenja in medijske gnojnice se je zlival zaradi podobnih odločitev, ki so imele tragične posledice, na tiste, ki so ravnali tako? Mislim na primer, ko so na celjski urgenci odslovili 50-letnika, ki je tožil zaradi težkega dihanja in bolečin v prsih, rekoč, naj si najprej priskrbi napotnico. Nesrečnik se je nato mrtev zgrudil pred vrati bolnišnice. Ali pa 48-letnega makedonskega delavca, ki so ga v službi za nujno zdravstveno pomoč v ljubljanskem zdravstvenem domu opozorili, da bo moral, če se bo izkazalo, da pregled ni nujen, tega plačati, saj mu delodajalec ni plačeval prispevkov za zdravstveno zavarovanje. Račun za pregled bi znašal od 20 do sto evrov; in revež se je raje odločil vrniti v svojo sobico. Tam je čez nekaj časa umrl.

Interesov preveč. Kakšen, tudi mednarodni, škandal bi šele nastal, če bi se nekaj podobnega zgodilo ruskemu turistu! Zanimanje za letovanje pri nas bi strmoglavilo, uplahnelo bi tudi njihovo navdušenje za luksuzne nepremičnine, katerih glavni kupci pri nas so menda v zadnjem času predvsem Rusi. Morebiti pa bi morali račune poravnati kar tisti, ki so jim rešili sezono?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:44 2. September 2012.

    Ne vem, kaj si hotela s tem tvojim člankom povedati??!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.