Odjava RTV prispevka: v veljavi je nov pravilnik

Foto: Žurnal24 main RTV Slovenija Foto: Žurnal24 Kot so povedali v RTV Slovenija, je prehod potekal v skladu z načrti, tako da za
Nadzorni svet RTV Slovenija je v Uradnem listu 18. januarja objavil nov Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija. Uporabljati se je začel osmi dan po objavi, to je bilo to soboto.
Oglej si celoten članek

"Nov pravilnik ne razširja niti ne zmanjšuje bazena zavezancev za plačilo RTV-prispevka, saj je to materija, ki jo določa zakon," pravijo na RTV Slovenija. "Spremenjen je izgled odjavnega obrazca, tako za pravne kot za fizične osebe. Spremembe so bile narejene predvsem na podlagi dosedanjih uporabniških izkušenj," pravijo na nacionalki. Prejšnji pravilnik je veljal od leta 2004, leto kasneje pa je bil sprejet nov zakon o RTV Slovenija, "zato je primerno, da se tudi podzakonski akt posodobi", pravijo.

Tudi kdor gleda le na računalniku in nima televizije, bi morda moral plačevati RTV prispevek. Pravilnik namreč določa, da je zavezanec za plačilo vsak, kdor ima televizijski sprejemnik in ima zagotovljene tehnične pogoje za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija

"– prek prizemeljskega oziroma oddajniškega omrežja Radiotelevizije Slovenija,

– prek kabelske mreže,

– prek internetnega omrežja,

– prek satelita,

– prek druge tehnološke rešitve, pod pogojem, da ta tehnološka rešitev zagotavlja sprejem programov v najmanj enaki kvaliteti kot prizemeljsko omrežje".

Sami imajo preslabo rešitev ...

A kdor televizijske vsebine spremlja le prek spletnega predvajalnika vsebin na spletni strani RTV Slovenije, mu ni treba plačati RTV prispevka, moral pa bi plačati prispevek za radio, ki znaša 3,77 evra.

"Predvajalnik RTV4D še ne omogoča enake kakovosti spremljanja programov RTV Slovenija kot preko DVB-T signala, poleg tega je predvajanje nekaterih vsebin v živo onemogočeno zaradi avtorskih pravic, zato zgolj ta tehnološka rešitev ni zadostna za zaračunavanje celotnega RTV prispevka, je pa zadostna za zaračunavanje prispevka za radijske programe," pojasnjujejo na nacionalki.

Konec leta 2018 je bilo 611.527 zavezancev – fizičnih oseb, kar je za 5.558 zavezancev več kot leto prej. Prispevek za radijski sprejemnik plačuje 4,3 odstotka zavezancev (približno 26 tisoč), višina prispevka je 3,77 evra. Za radijski sprejemnik se šteje tudi sprejemnik, nameščen v avtomobilu

Druga zgodba pa so vsi, ki imajo aplikacije telekomunikacijskih operaterjev, saj te omočajo ogled vseh vsebin in višjo kakovost slike. Kdor programe spremlja prek računalnika, tablice ali mobilnega telefona, je v vsakem primeru zavezanec za plačilo prispevka za radijske programe, "za televizijske pa v primeru, da ima omogočeno spremljanje televizijskih programov na računalniku oz. drugih mobilnih napravah enake kakovosti preko aplikacij ali paketov operaterjev, ki te storitve omogočajo". Da RTV prispevek lahko zaračunajo, mora biti kakovost sprejema slike vsaj enaka kakovosti sprejema preko prizemeljskega omrežja.

Zavezanec za plačilo je sicer gospodinjstvo, "fizična oseba plačuje en pavšalni RTV prispevek za vse svoje sprejemnike le pod pogojem, da sprejemnike uporablja osebno ali skupaj s člani svoje družine v isti stanovanjski enoti ali vikendu".

Za družinske člane pa šteje partner ali mož in otroci, ki nimajo svoje družine. Otroci, ki že imajo svojo družino, bi morali plačevati svoj RTV prispevek. Če v isti stanovanjski enoti z enim električnim priključkom biva še kakšna oseba, ki ne sodi med družinske člane, je en RTV prispevek dopuste le, če ta oseba živi v skupnem gospodinjstvu z zavezancem in nima svojega sprejemnika.

Večina kontrolorje povabi domov, a le redko pridejo

RTV prispevek odjavi tako, da v treh mesecih po odjavi dovoliš preverjanje dejanskega stanja ali pa podpis overiš pri notarju ali na upravni enoti, v tem primeru ogleda ni treba dovoliti. Ogromna večina, kar 95 odstotkov odjaviteljev, v odjavi dovoli ogled dejanskega stanja.

Avgusta 2015 smo poročali, da je bilo na mesec več kot petsto odjav, kontrolorji pa so pregledali le 30 fizičnih oseb, na laži niso ujeli nikogar.

Odjava RTV prispevka Odjava RTV prispevka: globa zaradi laganja v treh letih ni doletela nikogar

Tokrat so pri odgovorih na RTV Slovenija manj natančni. Pravijo le, da je ugotovljenih kršitev pri fizičnih osebah relativno malo in da je osnovna naloga terenskih kontrolorjev preverjanje prijavljenih sprejemnikov v javni rabi, ki jih posedujejo pravni subjekti, zato nimamo ločenih podatkov.

"RTV Slovenija izvaja kontrole izjav o neposedovanju sprejemnikov naključno na podlagi manjšega izbranega vzorca. V kolikor je ob dani situaciji preverba imetništva prevoznega sredstva mogoča, se preveri tudi to," pravijo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 35

  • 22:48 14. September 2019.

    Kaj ni jasno? NOČEM niti radia - ga nimam v avtu, niti TV in je nimam. Če bi imel interes …

  • 22:47 14. September 2019.

    Kaj ni jasno? NOČEM niti radia - ga nimam v avtu, niti TV in je nimam. Če bi imel interes …

  • 22:42 1. Februar 2019.

    Fujo kje te ti živiš da se še premalo plačuje ti nisi normalen kaj je pa kaj pametnega na programih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.