Odkrili "vinjen" gen

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Strokovnjaki naj bi našli "vinjen" gen, ki pojasnjuje, zakaj nekateri ljudje čutijo učinke alkohola prej kot drugi.
Oglej si celoten članek

Ameriški raziskovalci verjamejo, da ima od 10 do 20 odstotkov ljudi gen, ki so ga poimenovali CYP2E1. Omenjeni gen naj bi bil kriv, da nekateri ljudje bolj kot drugi občutijo učinke alkohola. S študijo želijo pomagati v boju proti zasvojenosti, poroča BBC.

 

Alkoholizem je zelo kompleksna bolezen in veliko je kompleksnih razlogov, zakaj ljudje pijejo. To je lahko samo eden od razlogov.
prof. Kirk Wilhelmsen, vodja raziskave

 

Vodja raziskave profesor Kirk Wilhelmsen pravi, da je do zdravila proti alkoholizmu še daleč, ampak gen, ki so ga našli, veliko pove o tem, kako alkohol vpliva na možgane. Večji del zaužitega alkohola predelajo jetra, nekaj pa se ga metabolizira v možganih s pomočjo encima, ki ga upravlja gen CYP2E1.

 

Preučevali sorojence
Raziskovalci so raziskavo opravili med več kot 200 pari sorojencev, ki so imeli vsaj enega starša alkoholika, a sami niso imeli težav s to obliko zasvojenosti.

Študentom so dali mešanico etanola in brezalkoholne pijače, ki je vsebovala toliko alkohola kot tri alkoholne pijače. V rednih intervalih so jih spraševali, ali se počutijo pijane, trezne, zaspane ali budne. Rezultate so primerjali z rezultatom genskega testa. Ta je razkril, da CYP2E1 na desetem kromosomu pokaže, ali oseba bolje prenaša alkohol od nekoga drugega.

Profesor Wilhelmsen poudarja, da je treba opraviti še več raziskav, da bi lahko videli, ali bodo odkritja omogočila nove načine boja z odvisnostjo od alkohola.

Don Shenker iz organizacije Alcohol Concern opozarja, da alkoholizem v večini primerov izvira iz socialnih težav, v katerih je alkohol samo pripomoček.

Profesor Colin Drummons z londonskega inštituta za psihiatrijo pravi, da gre najverjetneje za kombinacijo genov in okolja. Po njegovih besedah raziskava kaže, da se tveganje za alkoholizem poveča štirikrat, če je eden od staršev alkoholik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.