Odkrili živali, ki živijo brez kisika

Foto: Žurnal24 Morje ob grški obali skriva živali, ki lahko preživijo v okolju brez kisika. (Fo
Tri tisoč metrov pod morsko gladino Sredozemskega morja blizu grške obale so znanstveniki odkrili živali, ki lahko živijo brez kisika.
Oglej si celoten članek

Italijanski raziskovalec Roberto Danovaro in njegovi kolegi so več let preiskovali globine Sredozemskega morja ob južni obali Grčije in iskali morebitne znake življenja.

V preteklosti so sicer raziskovalci odkrili enocelične organizme, ki so živeli v okoljih brez kisika (globoko pod morsko gladino ali pod zemljo). A tokrat se je prvič zgodilo, da so našli večcelično bitje.

Gre za področja, kjer zaradi velike količine strupenih plinov ni kisika.

V takšnih ekstremnih pogojih so raziskovalci pričakovali, da bodo našli le viruse, bakterije ali ostale mikrobe.

Odkrili pa so en milimeter dolgo žival loriciferan.

Nove živali bi lahko po mnenju raziskovalcev pomagale razložiti, kakšno je bilo življenje v morjih pred povečanjem kisika v zraku in nastanek večjih živali pred okoli 550 milijoni let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.