Odlagališča še ne bo

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Jedrski odpadki. Rok zaradi nesodelovanja ministrstev nedosegljiv.
Oglej si celoten članek

Krško. Odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Vrbini bi, kot določa zakon, moralo biti zgrajeno leta 2013, a Vladislav Krošelj, direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO), opozarja, da so v velikem zaostanku.

"Letos nismo še niti začeli odkupovati zemljišč in tudi ne priprave presoje vplivov na okolje, kar nam začetek obratovanja odlagališča umika v bodočnost," pravi Krošelj. Vzroke za to vidi na ministrstvih, kjer ni pozitivne volje za nadaljevanje projekta.

Nerešeno s Hrvaško

"Skupna odgovornost s Hrvaško do odpadkov nuklearke je vprašanje, ki se ga v vsem letu niso lotili," navaja Krošelj in dodaja, da tudi zaradi tega ne morejo več reči, kdaj bi odlagališče lahko začelo obratovati.

"Vzroki so v pasivnem odnosu ministrstva za gospodarstvo do tega projekta; če bo šlo tako naprej, ga ne bomo začeli uresničevati nikoli," meni Andrej Vizjak, član Sveta regije Posavje. Svet je ministrstvo za gospodarstvo pozval, naj ga seznani z razlogi, zakaj še ni sprožilo postopkov gradnje 
odlagališča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.