Odlična novica: Prvi pogoj za oranžno fazo je izpolnjen

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Število hospitaliziranih prvič padlo pod tisoč. Pada tudi število novih okužb.
Oglej si celoten članek

"Lahko povem, da danes število hospitaliziranih pacientov prvič po dolgem času padlo pod tisoč, trenutno se v bolnišnicah zdravi 989 ljudi, kar je zagotovo spodbudna vest. V skladu z načrtom to pomeni, da je prvi pogoj za oranžno fazo dosežen," je na novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša. 

To se je zgodilo prvič po 3. novembru, s tem pa je izpolnjen tudi prvi pogoj za prehod države v oranžno fazo. 

Sicer so včeraj zdravstveni delavci zabeležili 1267 novih primerov okužb ( dan prej, torej v torek 1560). Opravili so 5.160 PCR testov, 1009 je bilo pozitivnih, kar je 19,6 - odstotni delež okuženih. Ob 9.385 opravljenih hitrih antigenskih testih je bilo pozitivnih 258 ljudi, kar je 2,7 odstotka.

Za primerjavo: Prejšnjo sredo je bilo v Sloveniji potrjenih 1516 okužb z novim koronavirusom, od 4958 PCR testov je bilo potrjenih 1144, delež pozitivnih testov je bil pred enim tednom  23,1-odstoten. Število opravljenih hitrih testov je znašalo 8639. Pozitivnih je bilo 4,3 odstotka.

Še pred enim tednom se je v bolnišnicah zdravilo 1106 bolnikov, danes jih je manj kot tisoč.

Po podatkih Sledilnika je povprečje okužb v zadnjih sedmih dneh padlo za dobre tri odstotke ( - 3,3), trenutno je ta številka 1.145,1). Za prehod v oranžno fazo mora tudi ta kriterij pasti pod tisoč. 

 

Foto: Vlada RS

Bolnišnično oskrbo potrebuje 989 covid pacientov (včeraj je bilo takih 1012). Na intenzivni negi se trenutno zdravi 165 pacientov, kar je toliko kot včeraj. Skupaj je bilo sicer v bolnišnice včeraj sprejetih 67 pacientov, 74 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih. V bolnišnicah je umrlo 16 oseb.

V torek je bilo s testi PCR odkritih 1217 novih primerov, s hitrimi testi pa 343 novih primerov. Število aktivnih primerov je v torek znašalo 17.117, povprečje zadnjih sedmih dni pa je bilo 1.184. 

Slovenija Pet občin že v zeleni fazi, precej bi jih lahko odprlo vse šole

Vlada pa je včeraj izdala Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok bo pričel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu in bo veljal do 12. februarja.

Slovenija Vlada zvečer zaostrila te ukrepe
Vlada pa je včeraj izdala Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok bo pričel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu in bo veljal do 12. februarja.

Novo je to, da bo manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa, določene so bile izjeme za vstop brez karantene pod pogojem negativnega PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od sedem dni.

Na državni ravni je Slovenija trenutno v rdeči fazi. Za prehod v oranžno fazo se mora število okužb spustiti pod tisoč, prav tako mora biti v bolnišnicah manj kot tisoč covidnih bolnikov. Prehod v oranžno fazo pomeni, da se v šolo vrnejo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah so dovoljeni izpiti in seminarji do 10 ljudi. Odprejo se tudi nekatere servisne dejavnosti, trgovine. V oranžni fazi je dovoljeno zbiranje do deset oseb ob upoštevanju navodil NIJZ. Prav tako se odpravi prepoved prehoda občinskih meja. 

Za prehod v rumeno fazo, ki pomeni dodatno sproščanje - med drugim tudi odpravo prepovedi gibanaj v nočnem času - se mora število okužb spustiti pod 600, v bolnišnicah pa mora biti manj kot 500 covidnih bolnikov.

Foto: STA Semafor

dezurni@zurnal24.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:43 4. Februar 2021.

    Število okuženih bo padlo, ko se bo nehalo testirati z nezanesljivimi testi, število bolnikov v covid bolnišnicah pa se bo …

  • 12:17 4. Februar 2021.

    Če ostane ta trend bomo tam 15 februarja že v oranžni fazi. Takrat bo šele problem z otroci in šolo. …

  • 12:06 4. Februar 2021.

    Po celem svetu je kar naenkrat padlo število okuženih. V ZDA za 44%. Zakaj?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.