Odločanje o študiju in malo delo

Foto: Žurnal24 Borut Hočevar (Foto: Saša Despot)
Šolarji, dijaki in univerze morajo računati, da dolgotrajni študij ne bo več tako privlačen.
Oglej si celoten članek

Današnji devetošolec bo tekmoval za delovno mesto z vrstnikom iz Slovaške, Makedonije, morda tudi Turčije. Prav nobene prednosti ne bo imel, če bo za njim sedem let dela prek študentskega servisa. Prej nasprotno, njegov turški tekmec brez študentskoservisnih delovnih izkušenj bo nekaj let mlajši, kar utegne biti za bodočega delodajalca prej plus kot minus.

Okoliščine, ki oblikujejo načrte bodočih dijakov in študentov, se zato spreminjajo. Referendum sicer utegne zminirati zakon o malem delu, a folklorna znamenitost – delo prek študentskih servisov – bo prej ali slej doživela bistvene spremembe. Dolgotrajen študij bo zato vse manj privlačen. Tudi na to morajo pomisliti osnovno- in srednješolci, predvsem pa njihovi starši ob današnjem in jutrišnjem informativnem dnevu.

Preveč fakultet. Okoliščine pa se spreminjajo tudi za ponudnike izobraževalnih storitev. Nekateri podatki že kažejo, da je študijskih mest preveč. Da so izobraževalni zavodi predimenzionirani. Ne gre samo za statistične podatke; nekatere zasebne izobraževalne ustanove so že v tem šolskem letu skrčile plačljive programe. Razlog? Premajhen vpis. Zaradi gospodarske krize posamezniki in podjetja varčujejo pri šolninah.

Za zdaj o takšnih ukrepih poročajo predvsem ustanove na peti in šesti stopnji izobraževanja. A če bo študij v prihodnje manj privlačen, bodo morali o krčenju kapacitet razmisliti tudi na univerzah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.