Odločitev o davku v torek

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Na odločitev o tem, po kakšnem postopku se bo obravnaval predlog zakona o davku na nepremičnine, bo treba počakati do torka.
Oglej si celoten članek

Poslanci so prisluhnili le opozorilu vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, da so z njim zaradi nepravilnosti in nepravičnosti nezadovoljni vsi, tudi velik del politike. Predsednik DZ Janko Veber je tako izredno sejo prekinil in se bo nadaljevala v torek, ko je na dnevnem redu še drugo branje predloga novele zakona o dohodnini.

Tanko je vladi Alenke Bratušek očital nenasitnost, saj da le zvišuje davke in dajatve ter znižuje olajšave in transferje. Državljani razumejo, da je treba v težkih trenutkih zategniti pas, je dejal Tanko. "Če ni pogojev za razkošje, si ga pač ne privoščimo, a ta vlada tega ni naredila," je opozoril. Ob tem je spomnil na nadzorovano likvidacijo Factor banke in Probanke, kjer je vlada zagotovila nadstandardno rešitev, ugodnejšo kot jo predpisuje zakon.

Vladi in koaliciji je očital, da sta tistim, ki so pokradli naše premoženje, zagotovili popolno zaščito. "Če bi samo nekaj tega vsako leto zaplenili, davka na nepremičnine ne bi potrebovali," je opozoril.

Koalicija ni enotna

Glede davka na nepremičnine, ki naj bi bil uveden s 1. januarjem 2014, sicer koalicija še ni enotna. Nasprotujejo mu v stranki DeSUS, ki ji zato ostale koalicijske partnerice očitajo rušenje vlade.

Po zadnjem predlogu stranke upokojencev naj bi davčne stopnje zviševali postopno, tako da bi polno predvideno višino dosegle šele v letu 2016. Vendar bi to pomenilo, da se v proračun prihodnje leto ne bo nateklo pričakovanih 183 milijonov evrov. Dogovor, ki ne bo dopuščal proračunske luknje, koalicija še išče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:04 26. Oktober 2013.

    suženj ...to je danes državljan Slovenije?? Zanima pa me resnično...kaj te debili mislijo resno da bodo uspeli v teh reformah …

  • 11:17 25. Oktober 2013.

    bravo....merca razuma. Politiki so zajebali..politiki in bogataši naj plačajo!! Al pa naredite po ravbarsko...vzemite nemočnim in ptrokom in omogočite nemoteno …

  • 08:19 25. Oktober 2013.

    Edino smiselno v tej situaciji bi bilo razpustitev parlamenta in vlade, kajti ti funkcionarji ne delajo v prid pravični razdelitvi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.