Odločitev padla: Vlada bo cepivo podarila Afričanom

Foto: Anže Petkovšek cepivo Foto: Profimedia cepivo Pfizer BioNTech
Vlada Republike Slovenije je odločila, da se 300.000 odmerkov cepiva COVID-19 Vaccine Moderna, ki jih je naročila na podlagi skupnega javnega naročila Evropske unije in so predvidene za dobavo v letu 2021, donira v instrument COVAX, pri čemer jih prednostno usmeri v geografsko regijo Afrike.
Oglej si celoten članek

"Poleg spoštovanja osnovnih higienskih in zaščitnih ukrepov, je ključna za učinkovito naslavljanje pandemije COVID-19 precepljenost svetovne populacije, ob sočasnem vlaganju v človekov razvoj in krepitev odpornosti, zlasti zdravstvenih sistemov, pa tudi ostalih sfer družbe v najmanj razvitih državah," so zapisali na vladi in dodali: "Medtem ko večina držav članic EU in drugih razvitih držav v glavnem učinkovito nadaljuje s cepljenjem svojega prebivalstva, je delež precepljenih v državah v razvoju še vedno zanemarljiv. Evropska komisija (v nadaljnjem besedilu: EK) je v tesnem sodelovanju z državami članicami Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: EU) sprejela vrsto ukrepov in vzpostavila več aktivnosti, katerih namen je zagotoviti učinkovito zaščito prebivalcev EU in tudi širše, v iskanju možnosti pomoči tudi državam izven EU, ki tovrstno pomoč potrebujejo. Ena takšnih aktivnosti je tudi mehanizem za spodbujanje in enostavnejšo izvedbo donacij v instrument COVAX."

COVAX predstavlja glavni kanal za distribucijo cepiv na globalni ravni. Ustanovljen je bil aprila 2020, kot odziv na pandemijo COVID-19, predstavlja pa enega izmed stebrov zagotavljanja enakega dostopa do zdravil, diagnostike in drugih zdravstvenih pripomočkov za boj proti pandemiji na globalni ravni.

"Ker na globalni ravni še vedno obstaja velika potreba po cepivih se je vlada odločila, da se del preostalih dobav cepiva Moderna v letu 2021, ki jih je Republika Slovenija naročila na podlagi skupnega EU javnega naročila in še niso bile dobavljene v Republiko Slovenijo, donira v instrument COVAX, pri čemer se jih prednostno usmeri v geografsko regijo Afrike," je sklenila vlada.

Na Gregorčičevi ocenjujejo, da bi ciljno usmerjena donacija pozitivno prispevala k blažitvi razmer v državah prejemnicah omenjene geografske regije in k učinkovitosti delovanja Republike Slovenije na področju globalnega zdravja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 23:50 10. November 2021.

    cepivo zažgite ,to še za odpad ni dobro

  • 23:39 10. November 2021.

    OOODLIČNOOO !!! ! !!! SAMO DA JIH NAM NE PODTIKA !!! ! !!! No, po dolgem času lahko spet vsaj …

  • 22:08 10. November 2021.

    Spet bo fašist Janša pospravil v žep mastno provizijo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.