Odločitev: Širokopasovni internet v vsako, še tako odročno gospodinjstvo

Foto: EPA Server Foto: Žurnal24 satelitski krožnik Foto: Profimedia Serverji Foto: Profimedia Serverji
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) se je odločila, da med storitve, ki morajo biti na voljo vsem državljanom, uvrsti tudi širokopasovni dostop do interneta.
Oglej si celoten članek

S tem se bo odpravila digitalna izključenost podjetij in prebivalcev na področjih s slabše razvito komunikacijsko infrastrukturo, saj bo tako zagotovljena možnost uporabe naprednih e-storitev vsem končnim uporabnikom v Sloveniji, poudarjajo v Akosu.

Prenosna hitrost te povezave bo 4 Mbit/s k uporabniku in 512 kbit/s od uporabnika. To omogoča uporabo storitev, kot so denimo e-storitve javne uprave, izobraževanje na daljavo, elektronsko bančništvo, nakupovanje prek interneta, osnovno vključenost v družabne medije, elektronsko pošto, delo na domu …

Univerzalna storitev sicer prestavlja najmanjši nabor storitev, ki mora biti dostopen vsem končnim uporabnikom v državi. V to nabirko denimo sodijo priključek na telekomunikacijsko omrežje, telefonske govorilnice, telefonski imenik. Zdaj dodajajo še širokopasovni dostop do interneta.

Foto: Profimedia Serverji S spremembo je za vse zagotovljena tudi dostopnost prihodnjih naprednih storitev, kot so denimo e-volitve, nove storitve e-zdravja in podobno, pojasnjujejo na Akosu.

Do širokopasovnega priključka v okviru univerzalne storitve je po analizi, ki so jo pripravili, upravičenih 0,6 odstotka oziroma okoli 4.600 gospodinjstev. Če bi se zanj odločili vsi, bi strošek postavitve infrastrukture znašal 1,1 milijona evrov.

Izvajalec univerzalne storitve je po trenutno veljavni odločbi Telekom Slovenije, ki je upravičen do nadomestila neto stroškov, ki jih ima z izvajanjem te storitve. Od stroškov, ki jih bo imel s postavitvijo infrastrukture, mora torej odšteti vse prihodke in nematerialne koristi, ki jih bo s tem imel.

Foto: EPA Server

Neto stroške operaterju poravna Akos, denar za to pa ne pride iz državne blagajne, pač pa bo agencija ustanovila poseben kompenzacijski sklad, v katerega bodo vsi operaterji, ki imajo več kot dva milijona evrov prihodkov, prispevali denar premosorazmerno s tržnim deležem.

Cene širokopasovnih storitev za teh 4.600 gospodinjstev morajo biti primerljive s komercialnimi.

Foto: Žurnal24 satelitski krožnik Operater lahko storitev zagotovi preko fiksnega, mobilnega, hibridnega ali satelitskega dostopa, pri čemer na Aksou ugotavljajo, da je najcenejša rešitev dostopanja do širokopasovnega interneta prek satelita. Četudi bo torej operater uporabil drugo infrastrukturno, mu bo Akos priznal strošek, ki bi ga imel s postavitvijo satelitske povezave.

Izvajalec univerzalne storitve je zdaj Telekom Slovenije, odločba se mu izteče naslednje leto, ko bo objavljen nov razpis. Če se nanj ne prijavi nihče, agencija za izvajalce določi operaterja, ki ima največ priključkov in postavljene infrastrukture.

Vlada je sicer sprejela ambiciozen načrt razvoja širokopasovnih omrežij do leta 2020, iz katerega sledi, da mora biti do takrat 96 odstotkom prebivalcev zagotovljen širokopasovni dostop s hitrostjo najmanj 100Mbit/s, preostalim štirim odstotkom pa s hitrostjo 30 Mbit/s.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:29 17. April 2018.

    Internet bo rešil vse, tudi odpravil dolgpve in krivice ki tarejo preproste ljudi.

  • aba
    14:17 17. April 2018.

    Tisti, ki so jih podkupili, da so optična omrežja v privat lasti bi morali it v zapor!! Če imaš optiko, ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.