Odločitev v primeru Janša - Šetinc Pašek ima zastraševalni učinek

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V Društvu novinarjev Slovenije so zgroženi ob odločitvi vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo Mojce Šetinc Pašek zaradi spornega tvita Janeza Janše.
Oglej si celoten članek

Sodba ima zastraševalni učinek za novinarje, ki so dnevno tarča osebnih žalitev, sramotenja in groženj na družbenih omrežjih le, ker opravljajo delo etično in profesionalno, menijo v Društvu novinarjev Slovenije.

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za revizijo postopka, v katerem je celjsko višje sodišče pritrdilo novinarki Šetinc Paškovi v tožbi proti aktualnemu predsedniku vlade Janši zaradi spornega tvita, in sodbo spremenilo tako, da se njen tožbeni zahtevek za plačilo odškodnine v višini 6000 evrov z obrestmi zavrne. Novinarka je napovedala pritožbo na ustavno sodišče.

'Odsluženi prostitutki'

Odškodninsko tožbo je Šetinc Paškova vložila 1. julija 2016, z njo pa zahtevala plačilo odškodnine, ker ji je po njenem mnenju Janša povzročil duševne bolečine z žaljivim zapisom na Twitterju 21. marca 2016. V njem je njo in novinarko Eugenijo Carl označil za odsluženi prostitutki in med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š."

Društvo novinarjev pri odločitvi sodišča ugotavlja odklon od ustaljene sodne prakse, argumentacija sodišča, po kateri bi priznanje novinarkinega tožbenega zahtevka poseglo v politično svobodo Janševega izražanja, pa se jim zdi "sprevržena". Sprašujejo se, kje so potem "sploh meje svobode govora in kaj vse je dovoljeno izreči, očitati ali morda celo storiti novinarjem".

Sodišča bi morala novinarje ščititi

Sodišče je po mnenju društva izenačilo politika in novinarko in v bran vzelo svobodo političnega izražanja. Po besedah društva je ocenilo, da gre za enakovredni javni osebnosti, ki morata v imenu dopuščanja javne razprave prenesti tudi žaljive komentarje in kritiko. S tem pa se v društvu ne morejo strinjati. Žaljenje novinarjev in nenazadnje žaljenje kogarkoli namreč po njihovih besedah "prav nič ne prinese k odprti javni razpravi; nasprotno - duši jo, omejuje in ji škodi".

Po njihovih besedah razmerje med politikom in novinarjem tudi ni enakovredno. "Politik Janševega kova je absolutna javna osebnost, novinar pa ne," so navedli. Poleg tega ima novinar po njihovem pojasnilu "posebno ustavno pozicijo, kar zadeva svobodo izražanja". Politik v nastopu proti novinarju nima politične svobode izražanja, saj novinar ni politik, ampak je novinarjeva funkcija ravno nadzor oblasti in politike, so zapisali.

Po njihovi oceni bi sodišča morala novinarje ščititi pred zastraševalnim učinkom, ki jih imajo takšne in podobne izjave na novinarje. "Ni nam treba prenašati neutemeljenih žaljivk, kar primerjanje novinark s prostitutkami po našem mnenju nedvomno je," so izpostavili.

Sprašujejo se, kam naj se novinarji sploh še obrnejo po zaščito svojih osnovnih človekovih in profesionalnih pravic.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 45

  • 19:27 8. Maj 2020.

    Ja kam pa pridemo da bi človek zaradi enega komentarja bil ob 6000 eur pol bi že vsi bankrotirali. Dejte …

  • 15:07 8. Maj 2020.

    za radi teh gbrožen bi morau jj sedeti v arestu 30 let da ga ni sram da take tvite piše …

  • 12:12 8. Maj 2020.

    Novinarji so se preveč povampirili. Objektivnost jim ni v interesu. Politični aktivizem ni novinarstvo. Sami sebi najbolj skodijo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.