Odpirajo se novi programi

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
V petek in soboto bodo osnovnošolci in dijaki imeli priložnost obiskati šole in fakultete, kamor se bodo lahko vpisali v naslednjem šolskem letu.
Oglej si celoten članek

Informativni dnevi na vseh srednjih šolah, v dijaških domovih, na fakultetah, višjih strokovnih šolah in na akademijah bodo ta petek in soboto. V letošnjem šolskem letu osnovno šolo zaključuje 17.684 učencev in učenk, srednjo šolo pa 19.639 dijakinj in dijakov. Za osnovnošolce bo razpisanih 23.702 vpisni mesti, za dijake pa 11.719 vpisnih mest v višjih šolah ter 18.632 vpisnih mestih v 1. letniku rednega in izrednega študija. 16.412 vpisnih mest v visokem šolstvu je na voljo državljanom Slovenije in državljanom držav članic Evropske unije, 2.200 vpisnih mest pa tujcem iz držav nečlanice EU in Slovencem brez slovenskega državljanstva, pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. 

Zadnji rok za oddajo prijavnice za vpis v prvi letnik srednjih šol za šolsko leto 2019/2020 je 2. april. Tisti, ki se bodo prijavili za vpis v izobraževalni program, za katerega je potrebno poleg osnovnega vpisnega pogoja, to je dokončana osnovna šola, izpolnjevati še dodatne vpisne pogoje, kot je na primer uspešno opravljen preizkus nadarjenosti (npr. za vpis v programe Umetniške gimnazije, Tehnik oblikovanja, Fotografski tehnik ipd.), pa morajo prijavnico za opravljanje preizkusa posebne nadarjenosti oddati na šolo, ki izvaja program, za katerega je potreben dodatni vpisni pogoj, že do 4. marca 2019.

Foto: Nik Rovan ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, dijaki, foto: nik rovan

Prijava poteka elektronsko

Dijakinje in dijaki imajo na voljo dva prijavna roka za vpis na izbrani študij, in sicer od 12. februarja do 18. marca 2019 ter od 26. avgusta do 30. avgusta 2019. Vlogo bodo lahko oddali elektronsko na spletnem portalu eVŠ. Vsak kandidat lahko odda samo eno prijavo za vpis, in sicer ali s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa z uporabniškim imenom in geslom, ki ju prijavitelj sam določi pred začetkom izpolnjevanja prijave. V primeru izpolnjevanja prijave za vpis z uporabniškim imenom in geslom mora kandidat obrazec prijave za vpis poslati tudi priporočeno po pošti pristojni visokošolski prijavno-informacijski službi, in sicer najkasneje do 22. marca 2019. Rezultati izbirnega postopka prvega prijavnega roka bodo znani najkasneje do 25. julija 2019. 

Izvajali bodo nove programe

V šolskem letu 2019/2020 bo v srednjih šolah nekaj novih programov. Na Šolskem centru Novo mesto, na Srednji strojni šoli, bodo začeli izvajati nov program Tehnik mehatronike, športni oddelek bo dobila III. Gimnazija v Mariboru, na nekaterih šolah pa bodo nekatere programe začeli izvajati ponovno po nekaj letih prekinitve. Na Biotehniški šoli Šolskega centra Nova Gorica bodo tako namesto programa Vrtnar začeli ponovno izvajati program Gospodar na podeželju, na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota program Pomočnik v tehnoloških procesih, na Šolskem centru Celje, Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja, program Izvajalec suhomontažne gradnje, na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor pa program Elektrotehnik (PTI).

Nekateri programi se bodo v šolskem letu 2019/2020 izvajali tudi v vajeniški obliki. Mreža šol s tovrstno obliko izobraževanja se tudi tokrat širi. V vajeniški obliki se bo mogoče izobraževati za poklic mizarja, kamnoseka, za oblikovalca kovin – orodjarja, za gastronomske in hotelirske storitve, za steklarja, za papirničarja, slikopleskarja – črkoslikarja, za strojnega mehanika, zidarja, elektrikarja, mehatronika, operaterja in kleparja –krovca.

Delodajalce, pri katerih so na voljo vajeniška učna mesta, lahko kandidati najdejo na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter na povezavi www.mojaizbira.si. Seznam delodajalcev se bo še dopolnjeval in bo na voljo na šolah, ki bodo izvajale vajeniško obliko izobraževanja. Tam bodo tudi sicer na voljo vse informacije v zvezi z vpisom, sklenitvijo vajeniške pogodbe in izobraževanjem na način vajeništva.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.