"Odpoved zaradi pohlepa"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Sindikati zgroženi nad novimi določbami v kolektivni pogodbi.
Oglej si celoten članek

Za odpoved kolektivnih pogodb gradbenih dejavnosti ter kemične in gumarske industrije ni pravih argumentov, so danes poudarili v ZSSS. Prepričani so, da je namen delodajalcev na račun delavskih pravic kovati višje dobičke, bojijo pa se, da je cilj odpovedi tudi omejitev moči sindikatov na ravni dejavnosti in prenos pogajanj na podjetniško raven.

Sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti v Sloveniji pri ZSSS Oskar Komac je pojasnil, da bi lahko delodajalci predlagali le spremembo kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, a so se raje odločili za njeno odpoved, ki bo v veljavo stopila sredi decembra. Kot je dejal, so nad tem zgroženi tudi v mednarodnih organizacijah.

Pogajanja stojijo

Po njegovih informacijah delodajalce motijo odpovedni roki v primeru presežnih delavcev, ki so v obstoječi kolektivni pogodbi daljši, kot so v novem zakonu o delovnih razmerjih. A o tem bi se dalo dogovoriti, je poudaril. V sindikatu bodo po njegovih besedah sicer preučili predlog nove pogodbe, ki ga bodo pripravili delodajalci, in pripravili tudi svojega.

V Sindikatu kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije pri ZSSS so medtem predlog nove kolektivne pogodbe že prejeli.

Kot je danes povedala sekretarka tega sindikata Sonja Kos, so nad nekaterimi predlaganimi določbami zgroženi. Črtajo namreč številne varovalke, katerih namen je določanje pravil in preprečevanje zlorab na področju razporejanja delovnega časa, organizacije dela, nadurnega dela, določanja koriščenja letnega dopusta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.