"Odprli bomo možnost, da plačevanje ne bo več ovira"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Razdeljenih bo 500 milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

Vlada bo v petek obravnavala interventni zakon, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje. Zakon naj bi sicer predstavili že pred mesecem dni, a so ga v koaliciji uskladili šele včeraj.

Zakon naj bi naslovil ključne težave v zdravstvu: več kot 130 tisoč ljudi je brez splošnega zdravnika, dobrih 230 tisoč ljudi na čakalnih seznamih, od tega jih polovica čaka nedopustno dolgo. V Sloveniji primanjkuje od 300 do 400 družinskih zdravnikov.

Ukrepi vredni 500 milijonov evrov

Za skrajševanje čakalnih vrst in druge ukrepe, ki jih prinaša interventni zakon, bo iz proračuna namenjenih 500 milijonov evrov. "Za vse opravljene storitve, za vse nagrade, za vse, kar bomo v sistem vložili, da izboljšamo dostopnost pacienta, da vidimo, kje je zgornja meja obstoječega zdravstvenega sistema," je pojasnil Loredan.
"Vsi poskusi do zdaj, da bi to uredili, niso prinesli rezultata, zdaj gremo na zadnjo možnost, ki jo še imamo, v interventnem zakonu bomo na primarni ravni vsem zdravnikom vseh specialnosti nudili tisto, kar lahko, razbremenili jih bomo administrativno, povečali bomo tim, plačali bomo vse opravljene storitve," je v Odmevih pojasnil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. 

Zdravnikom, ki bodo oskrbeli več bolnikov, dodatno plačilo

Interventni zakon naj bi zagotovil dodatno plačilo družinskim zdravnikom, ki bodo oskrbeli več bolnikov. Zakon predvideva tudi nagrade za mlade zdravnike, ki se bodo odločili za specializacijo iz tistih vej medicine, v katerih specialistov najbolj primanjkuje: družinska medicina, pediatrija in ginekologija. Dodatki naj bi znašali do 1000 evrov mesečno.

Medicinskim sestram več kompetenc

Družinskim zdravnikom bodo dodatno zagotovili do 1,5 srednje medicinske sestre, 0,5 diplomirane medicinske sestre in do enega zdravstvenega administratorja. "Zakonsko podlago potrebujemo za prenos kompetenc z zdravniškega dela na kader zdravstvene nege," je pojasnil Bešič Loredan. Določili so, katere kompetence se lahko prenesejo na diplomirane medicinske sestre.

Vse storitve v zdravstvenem sistemu naj bi bile od 1. septembra letos do 31. decembra prihodnje leto plačane po opravljeni storitvi brez zgornje meje. "Odprli bomo možnost, da plačevanje ne bo več ovira in da vsi lahko naredijo vse v zdravstvenem sistemu," je povedal Loredan.

"Če bodo zasebniki pogoje sprejeli, bodo dobili plačilo"

Zakon predvideva različne dodatke za zdravnike in medicinske sestre na primarni ravni, torej v ambulantah splošne in družinske medicine, pediatrije in ginekologije. Nobenega od teh dodatkov ne bi dobivali zdravstveni delavci, zaposleni pri čistih zasebnikih.
"Če pacientu nudimo storitev, jo mora zasebnik, ki ima vso opremo, vse kapacitete, zagotoviti, tudi vse zaplete, vse, kar sodi zraven, tudi spremljanje, sicer se nam zgodi to, da če javna mreža ne zagotovi storitve in jo opravi zasebnik in se tam zdravljenje konča, nimamo kontinuitete zdravljenja, tako da moramo zelo paziti, ali gasimo požarček ali poskušamo vendarle sistemsko pristopiti k zgodbi," je pojasnil Loredan. "Če bodo pogoje sprejeli, bodo dobili za to plačilo, pod pogojem, da je pacient oskrbljen, voden, spremljan v celoti in ne parcialno." 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 22:20 6. Julij 2022.

    Zdravstvene politike zadnjih desetletij - utopiti zdravnike v denarju. Ampak oni se ne dajo in vedno izplavajo. Problem bo nastal, …

  • 20:20 6. Julij 2022.

    popolen nesmisel vse dokler bo pacient cakal kot kak kekec na zdravstveno storitev naj si bo pregled v ambulati ali …

  • 10:32 6. Julij 2022.

    Zaenkrat dobri ukrepi in pravilna stimulacija.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.