Odsekal glavo, ostal nekaznovan

Foto: Žurnal24 Marca je neznanec na Primorskem ubil šest mladičkov, starih nekaj tednov. (Foto:
Mučenje živali. Kljub 168 kazenskim ovadbam kršitelji v zaporu niso preživeli niti dneva. Varstvo in zaščita. Poslanci bodo v ponedeljek v roke dobili predlog sprememb zakona z višjimi kaznimi.
Oglej si celoten članek
To kaže na zelo malomaren odnos družbe do živali. Žalosti me, da se angažirajo tisti, ki jim je resnično do tega, ne pa tisti, ki imajo moč v rokah: od veterinarske uprave do sodišč.
Majda Potrebuješ, društvo Lajka

Zbrcal je sivo-belo odraslo mačko, da je šepala, ji z lepilnim trakom zalepil tačke in jo vrgel na sedežno garnituro. S sekiro ji je odsekal del tkiva v zgornjem delu glave, nato pa še celo glavo. Tri mesece pozneje je polomil nekaj dreves in poškodoval nekaj košev. Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu ga je spoznalo 
za krivega.

Kazen: za mučenje živali en mesec, za poškodovanje tuje stvari štiri mesece zapora. Kazen ne bo izrečena, če obdolženi v naslednjih dveh letih ne bo storil novega kaznivega dejanja, plačati pa mora okoli dva tisoč evrov za povzročitev škode – za drevesa in koše.

Odstopanje pri kaznih

Evropa. Za prepovedana ravnanja mučenja živali, za katera je pri nas zagrožena globa do 800 evrov, imajo v Veliki Britaniji približno 28-krat, v Nemčiji 31-krat, pri južnih sosedih pa 2,5-krat višjo kazen, v delu Pravno varstvo živali pred mučenjem navaja Tina Tement. Obsojeni za mučenje v Sloveniji lahko žival še vedno ima, v Avstriji pa je lahko prepoved trajna.

Najvišja kazen: 1.400 evrov
Obsojeni mučitelji živali v zadnjih petih letih v zaporih niso preživeli niti enega dne, kažejo podatki, ki smo jih dobili od okrajnih sodišč. Najvišjo denarno kazen za mučenje so izrekli na Okrajnem sodišču v Trbovljah, in sicer 1.400 evrov, manj kot deset pa jih je prejelo od 300 do 500 evrov kazni.

Policija je sicer v zadnjih petih letih obravnavala 168 kaznivih dejanj mučenja živali, za katera je bila podana kazenska ovadba. Zakon o zaščiti živali pa je bil v istem obdobju kršen nekaj manj kot šesttisočkrat.

Govorimo o živih bitjih
Zdi se mi, da se s premalo empatije lotevamo zadev, tudi takrat, kadar so materialni predpisi podlaga za določanje kazni. Ker v vsakem primeru govorimo o živih bitjih,” statistiko zadnjih let komentira Polona Samec, vodja Zavetišča Horjul. “Ne verjamem, da smo živalim kot družba že priznali, da čutijo in vedo, kaj se dogaja,” dodaja.

Kazni so seveda premile, še posebno za ekstremne primere, pa pravi predsednik strokovnega sveta za zaščito živali Erih Tetičkovič. A rešitev ne vidi le v višjih kaznih, ampak tudi v ozaveščanju družbe o pravem odnosu do živali.

Višje denarne kazni
Civilna iniciativa je že pred časom predstavila predloge sprememb zakona o zaščiti in varstvu živali, ki jih bodo v ponedeljek predali v državni zbor. Med predlogi so med drugim tudi višje denarne kazni za kršitelje, prav tako opredeljevanje mučenja kot ravnanje iz malomarnosti. Pri dokazovanju mučenja živali je namreč zdaj treba dokazati naklep.

Foto: Žurnal24 null

"Mučitelji živali bodo vedno obstajali"
Zavetišča ste pogosto priča mučenjem. Lani ste prejeli mucka, ki je nekaj tednov živel praktično od moke in kisa ...

Ja. Ta mucek je bil v stanovanju brez hrane zaprt več kot štiri tedne, komaj smo ga dobili ven. Bil je popolnoma shiran, sama kost in koža sta ga bili. Razbil je stanovanje, odprl omare, potegnil ven kis, sladkor, moko ... Vse, do česar je prišel, ker je bil lačen. Komaj je preživel. Takrat je uradni veterinar po svoji dolžnosti zadevo odstopil tožilstvu za mučenje. Od tam je prišel odgovor, da to ne zadošča za pregon.

Kje je bila lastnica?
Mislim, da se je dekle odselilo, zaklenilo vrata in odšlo. Veterinarska uprava jo je zaradi dejanja tudi povabila na pogovor, a odzivov ni bilo.

Pa račun za oskrbo v zavetišču – ga je plačala?
Račun je bil izdan in do danes ni bil plačan, kar je žal običajna praksa pri lastniških živalih.

Je muc še vedno pri vas?
Seveda, ljudi po navadi ne zanimajo ravno deset in več let stari tigrasti mački. Je pa vse v redu z njim, je tak prijeten starček.

Kako pa je z mučenjem sicer? Opažate povečanje?
Mislim, da bodo mučitelji živali vedno obstajali. Dejstvo je, da se o tem več govori, ne verjamem pa, da je manj ali pa kaj veliko več primerov. So nekatera področja, ki bodo morda prišla na plan v prihodnosti – mislim predvsem na spolno zlorabo živali. Verjamem, da je tega veliko več, kot se o tem govori, torej praktično nič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.