Odseljujejo se v Gorico

Foto: Žurnal24 V treh stanovanjskih objektih z 28 stanovanji le nekaj korakov čez mejo v Gorici
Trend se nadaljuje. V zadnjih dveh letih čez mejo več kot sto slovenskih družin.
Oglej si celoten članek

Nova Gorica. "V Gorici so cene stanovanj za 20, v njenem zaledju pa tudi do 40 odstotkov nižje kot v Novi Gorici," je povedal Marko Zorn, direktor družbe All G Mont. Omenjena gradbena družba je pred časom pri novogoriški železniški postaji, le nekaj korakov čez mejo, zgradila stanovanjsko sosesko s tremi objekti in 28 stanovanji.

Najmanj na Goriškem. Cene kvadratnega metra stanovanj so se v zadnjem četrtletju lanskega leta v primerjavi z istim obdobjem leta 2008 na obali pocenile za dobrih 450, na Postojnskem za 265, na Goriškem pa za 240 evrov.

Vse so prodali slovenskim kupcem. Pojasnil je, da se Novogoričani za selitev čez mejo odločajo tudi zato, ker dobijo v Italiji ob nakupu prvega stanovanja nezanemarljivo subvencijo in ne plačajo davka na nepremičnino, pri nas pa prihaja zdaj še ta. "Kolikor vem, se je v zadnjih dveh letih v Gorico preselilo krepko čez sto slovenskih družin," je še pojasnil Zorn.

Previdnost ni odveč
Vse, ki se odločajo za nakup stanovanja in razmišljajo tudi o selitvi v Gorico, pa je opozoril na dve stvari, ki jih morajo upoštevati in na katere morajo biti pozorni. Kot prvo je omenil to, da se lahko standard na področju inštalacij in gradnje čez mejo pred slovenskim skrije. "Druga stvar pa je v tem, da so v Italiji po predpisih v kvadraturo všteti tudi zidovi," je opozoril in pojasnil, da se prav lahko zgodi, da ima 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki ga oglašujejo in prodajajo čez mejo v resnici le 68 kvadratnih metrov površin realne kvadrature po naših standardih.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.