Odstranjujte nevarno in škodljivo ambrozijo!

Foto: IVZ
Foto: IVZ
Opozorilo imetnikom zemljišč na obvezno zatiranje ambrozije, predvsem pa preprečevanje njenega cvetenja in nastanka semen.
Oglej si celoten članek

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so pred bližajočim se časom cvetenja pelinolistne ambrozije lastnike zemljišč pozvali k njenemu zatiranju. Gre za škodljivo rastlino, ki predstavlja probleme tako za kmetijstvo, kot za zdravje ljudi, opozarjajo na upravi.

Zaradi svoje razširjenosti povzroča težave in dodatne stroške v kmetijstvu, predvsem v ekološki pridelavi, kjer kemično zatiranje ni mogoče. Zaradi alergij in senenih nahodov pa imajo težave z njo tudi občutljivi ljudje.

Pelinolistna ambrozija je prisotna po vsej državi, zapljevljenost z njo pa se še povečuje. Ker je nezahtevna glede rastnih razmer, se pogosto pojavlja na zapuščenih in neobdelanih površinah oziroma tam, kjer je zaradi gradnje ali drugih vzrokov prišlo do večjih premikov zemlje. Največ je je ob cestah, železniških progah, ob bregovih rek in potokov, na zapuščenih obdelovalnih ali stavbnih zemljiščih ter na slabo komunalno urejenih javnih in drugih površinah. Od tam se širi tudi na kmetijska zemljišča.

Pravilno odstranjevanje

Rastline ambrozije je treba odstraniti s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del, tako da se v tej rastni dobi na obrastejo več. V sezoni se jih tako lahko večkrat pokosi ali pa se jih lahko zatira s herbicidom. Imetniki rastlin so dolžni poskrbeti, da ambrozija ne cveti in ne semeni.

Cvetenje se večinoma začne v sredini julija in traja do konca oktobra, vrhunec pa je v avgustu in začetku septembra. Ker se v Slovenji pelinolistna ambrozija po košnji zelo hitro obrašča, morajo kmetovalci opravljati nadaljnja opazovanja zemljišč vso rastno dobo in po potrebi izvajati košnjo ali druge ukrepe zatiranja, da se prepreči nastanek semen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.