Odzivi tujih medijev na imenovanje nove vlade

Foto: Anže Petekovšek
Foto: Anže Petekovšek
Imenovanje nove vlade v tujini ne dobiva nekega večjega medijskega odziva. O novi premierki poročajo predvsem Avstrijci in Hrvati.
Oglej si celoten članek

Po prevzemu vladnih poslov so Alenki Bratušek že čestitali predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega parlamenta Martin Shulz, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in hrvaški premier Zoran Milanovič.

Veselijo se sodelovanja z njo

"V imenu Evropske komisije in v svojem imenu vam z zadovoljstvom izrekam najtoplejše čestitke za imenovanje za premierko Slovenije," je zapisal Barroso v sporočilu za javnost. "Vaše imenovanje prihaja v časih, ki so polni izzivov tako za Slovenijo kot za celotno EU. Prepričan sem, da boste pomembno prispevali k našim skupnim prizadevanjem pri oblikovanju boljše prihodnosti za Evropo in njene državljane ter pri krepitvi naše unije," je še poudaril.

Shulz je svoje čestitke Bratuškovi izrekel kar preko Twitterja in zapisal: "Čestitke Alenki Bratušek, prvi ženski na čelu slovenske vlade. Želim vam veliko uspeha v teh časih, polnih izzivov za Slovenijo in EU". Preko Twitterja pa ji je v slovenščini čestital tudi Van Rompuy, ki je zapisal, da čestita "Alenki Bratušek ob njenem imenovanju za predsednico vlade" republike Slovenije in se veseli sodelovanja z njo.

Milanovič si želi ohraniti dobre sosedske odnose

"Ob najboljših željah za uspešno opravljanje vloge in pomembnih nalog, ki so vam jih zaupali v času, ko smo soočeni z velikimi ekonomskimi in finančnimi izzivi v Evropi in svetu, želim poudariti trdno zavezanost vlade republike Hrvaške nadaljevanju dobrososedskega sodelovanja ter razvijanju partnerskih odnosov s ciljem uresničitve skupnih interesov najinih držav," je zapisal Milanovič in dodal, da pričakuje, da se bosta z Bratuškovo kmalu srečala.

Premierka, ki bo izboljšala gospodarsko stanje v Sloveniji

Avstrijski spletni portal Der Standard je že včeraj poročal o novi slovenski vladi, kjer so Bratuškovo označili predvsem kot premierko, ki želi reorganizirati banke, ki so v državni lasti. Nova vlada naj bi se tako po njihovem poročanju zavzemala predvsem za izboljšanje gospodarskega stanja v Sloveniji.

Hrvaški Večernji list pa piše o tem, da je Slovenija dobila prvo premierko, ki bo imela v parlamentu močno podporo in da na položaju zunanjega ministra še vedno ostaja Karl Erjavec, kljub temu, da ga je Janez Janša odstranil iz pogajanj s Hrvaško glede Ljubljanske banke. Omenili so še, da sta v novi koaliciji dve stranki, ki sta bili prej v koaliciji Janše, in sicer Državljanska lista Gregorja Viranta in Demokratična stranka upokojencev Slovenije Erjavca. S tako sestavo je nova vlada bolj levo orientirana. Govorijo tudi o ciljih nove vlade, med katerimi sta tudi deset odstotno znižanje cen plina in električne energije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.