Odzivi: "Bliže mandatarstvu kot Janša je Tonin"

Foto: Anže Petkovšek Novi predsednik državnega zbora Dejan Židan.
Foto: Anže Petkovšek Novi predsednik državnega zbora Dejan Židan.
Predčasne volitve niso nujne, pravijo koalicijski partnerji in pogovorov za sestavo nove vlade ne izključujejo.
Oglej si celoten članek

"Sam odstop še ne pomeni potrebe po novih volitvah," je v prvi izjavi po odstopu Marjana Šarca dejal predsednik SMC Zdravko Počivalšek. "Preveč je bilo volitev v zadnjem obdobju. Imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej."

Počivalšek je na vprašanje, kdaj je bil obveščen o premierjevi odločitvi dejal, da je bilo to pravočasno. "Slutil sem, da se bo nekaj takega zgodilo glede na vse, kar smo v zadnjem času doživljali," je dejal.

Padec vlade "Da bom odstopil, sem vedel v petek"

Počivalšek: Predčasne volitve niso nujne, lahko sem tudi mandatar

Foto: Saša Despot Zdravko Počivalšek Šarec je v današnji odstopni izjavi napovedal, da bosta LMŠ in SMC na predčasnih volitvah nastopili skupaj, česar Počivalšek ni potrdil. Počivalšek pravi, da SMC zanima sodelovanje in vse tisto, kar je dobro za državo. Pripravljen bi bil sprejeti tudi mesto mandatarja, če bi bilo treba. "Mi ne mislimo iti ne levo ne desno ne nazaj, ampak naprej. Pogovarjamo se z vsemi, odprti smo za sodelovanje z vsemi," je dodal Počivalšek in še enkrat poudaril, da v tem trenutku ne vidi potrebe po tem, da bi zaradi odstopa vlade nujno morali na volitve. 

Mesec: Ukvarjali so se le še s komolčenjem in kupčkanjem

"Šarčeva vlada je obljubljala, da se bo ukvarjala s stvarmi, ki so za prebivalce pomembne (zdravstvo, stanovanjska politika ...), a se je pri izvajanju izkazalo, da je prevladala stara politika," je v prvi izjavi po odstopu Šarca dejal Luka Mesec, koordinator Levice. To se je po njegovih besedah kazalo že pri sodelovanju z Levico, ko se je zatikalo že pri najbolj enostavnih politikah. Šarec je v odstopni izjavi ocenil, da je Levica ključni krivec za oteženo delovanje v koaliciji.

V Levici se ne počutijo odgovorni

Odstop v Levici razumejo, saj takšna "koalicija ni imela več nobenega smisla, ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem". Levica po njegovem pri odstopu ni igrala nobene vloge, ampak se je koalicija sesula sama vase.

V Levici so pripravljeni na predčasne volitve, saj računajo, da bodo ljudje ocenili, kdo je v tem mandatu delal dobro in kdo ni naredil nič. Sodelovanje z desnimi strankami, tako kot do zdaj, zanje ni opcija. V prihodnjem mandatu si želijo vlade, ki bi bila zmožna izvesti, kar je obljubljala ta.

Židan: Kot ponavadi smo koalicijski partnerji izvedeli zadnji

Foto: Saša Despot Dejan Židan "Glede na razpad LMŠ ekipe smo pričakovali to potezo predsednika vlade, najlaže je oditi in pustiti projekte nedokončane," odstop predsednika vlade Marjana Šarca ocenjuje predsednik koalicijskega SD Dejan Židan.
Šarec je danes prejel odstop ministra za finance Andreja Bertonclja, ki se ni strinjal z dopolnilom LMŠ glede pri ukinjanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Šarec je nato napovedal svoj odstop in pozval k predčasnim volitvam. 

 Židan je razočaran nad tem, da Šarčeva vlada ni nadaljevala s projekti, kot je stanovanjska politika, čakalne dobe in dolgotrajna oskrba. "Ko je breme pretežko, ne odstopimo," pravi Židan. 

V SD želijo, da bi nov predsednik vlade dobil mandat ljudstva, Židan pa pričakujem, da bi bile predčasne volitve lahko aprila. 

V SD, kot pravi Židan, o odstopu Šarca niso bili obveščeni. "Kot običajno, koalicijski partnerji nismo bili obveščeni, izvedeli smo iz medijev," razlaga Židan, ki odgovornost svoje stranke pri razpadu vlade izključuje. Židan prav tako izključuje možnost sodelovanja v desni vladi. 

Bratušek: Odstop Šarca je posledica bojev znotraj LMŠ

Foto: Saša Despot volitve v evropski parlament 2019, Alenka Bratušek Prav tako so nad dejstvom, da so za odstop izvedeli iz medijev, razočarani v SAB. "Želim opozoriti, da smo pred približno letom in pol opozarjali, kaj to pomeni, da bo delo težko, da bo potrebnih veliko pogovorov, a ga to takrat ni motilo," je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek. 

Ocenila je, da so bili v SAB ves čas konstruktiven partner in da so veliko naredili. Odstop ministra je po njihovem posledica bojev znotraj LMŠ, ki so se bili glede zdravstva. "Marjan Šarec je izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala," je poudarila. Kaj se bo zgodilo, bo po njenem jasno v prihodnjih dneh. Ali se bo pogovarjala za sestavo nove vlade, Bratuškova ni odgovorila.

Pivčeva se mora še posvetovati

Novo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec je odstop Šarca presenetil in našel nepripravljeno. Odgovorov na to, ali je DeSUS pripravljen sodelovati v drugi, oziroma desni vladi, Pivčeva tako še nima. "Že pred volitvami na kongresu sem povedala, da smo v DeSUS pripravljeni na vse opcije, pripravljeni pa smo tudi na predčasne volitve," je dejala Pivčeva, ki možnosti sodelovanja v desni vladi ni izključila.  

"Mislim, da nihče ni vedel za odstop. Lahko ga je kdo pričakoval, vedel pa ni nihče," je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič in dodal, da je Šarčev odstop posledica odstopa finančnega ministra Bertonclja. Prepričan je, da se bodo pogovarjali o drugi vladi, saj so nove volitve "trenutno na enih čudnih temeljih".

Janša: Predčasne volitve bi bile najboljše

Foto: Anže Petkovšek Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec "Najbolj verjeten razplet po Šarčevem odstopu so predčasne volitve," meni predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. "Politika se bo nekaj časa verjetno ukvarjala sama s seboj, ne z volivci," je prepričan.

Dodal je tudi, da bodo kakršnekoli volitve ustavne. "Če bi bile volitve po tem zakonu protiustavne, bi bil zakon kršen že leta 2000, zato je govoriti o tem povsem neumno," je prepričan Janša, ki se zaveda, da je "v tej sestavi težko sestaviti trdno koalicijo". Vseeno pa meni, da bi bilo mogoče sestaviti "takšno, ki bi naredila manj škode od Šarčeve", zato so po njegovem predčasne volitve daleč najboljša možnost.

Jelinčič opozarja na volilno zakonodajo: Godlja je popolna

Foto: Saša Despot Zmago Jelinčič Jelinčič je opozoril na to, da spremembe volilne zakonodaje še niso bile izvedene, za kar je krivdo pripisal predsedniku države Borutu Pahorju. Poudaril je, da so volitve, če gremo na njih po novembru neustavne, saj se ne sme izvesti novih volitev v letu, ko je sprejeta nova volilna zakonodaja. "Godlja je popolna," je bil slikovit.

"Tonin je bliže mandatarstvu kot Janša"

Meni, da je prezgodaj govoriti o tem, ali bi podprli Počivalška, če bi bil ta kandidat za premierja. Poleg tega je po njegovem mnenju lahko več kandidatov, ki bi želeli zasesti premierski stolček. Na vprašanje, ali bi dal podporo Janezu Janši, če bi bil ta mandatar, je odgovoril: "Kdo pa pravi, da bo Janez Janša mandatar? Bomo videli, morda je Tonin bliže mandatarstvu."

Jelinčič je pripravljen sodelovati z vsemi: "V kolikor je katerikoli stranki do tega, da rešuje državo in domovino, mora biti stranka pripravljena tudi stisniti zobe in narediti tudi kakšno drugo potezo."

Tonin za predčasne volitve

"Po letu in pol opravljanja tekočih poslov, izgubljenega časa za slovenijo je najboljša rešitev, da gremo na predčasne volitve in da se po volitvah oblikuje nova koalicija. To je v teh okoliščinah najbolj smiselno," meni predsednik NSi Matej Tonin. Na nocojšnjem izvršilnem odboru stranke bo to članom tudi predlagal, saj bi kakršno koli oblikovanje nove koalicije bilo samo nepotrebno podaljševanje agonije.

Na vprašanje, ali bi se kljub temu bil pripravljen pogovarjati o oblikovanju drugačne koalicije, je dejal, da je v politiki vse mogoče. Kljub temu pa se mu zdi, da so predčasne volitve v danih okoliščinah najboljša izbira. 

Jurša je ocenjeval, da bo do tega prišlo

Za vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Juršo je odstop Šarca neke vrste presenečenje, saj se je zgodilo prej, kot je ocenjeval, da bo do tega prišlo. Na vprašanje, kaj bi bilo za stranko DeSUS bolje predčasne volitve ali nova koalicija, je odgovoril, da gre za težko vprašanje.

Stranka bo svoje mnenje oblikovala v četrtek, ko se bodo prvič po kongresu sestali v novi sestavi ter oblikovali svet in izvršilni odbor stranke. V prihodnjih 14 dneh pričakuje veliko aktivnosti, po katerih bo jasno, kaj se bo zgodilo. Prepričan je, da bo predlagana tudi kakšna druga koalicija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 16:47 27. Januar 2020.

    Mogoče pa se bo za mandatarko ponudila Bratuškova, edina oseba, ki ima izkušnje z reševanjem države pred trojko in reševanjem …

  • 15:49 27. Januar 2020.

    Najbližje mandatarstvu bo tisti,ki bo zbral 46 glasov podpore!! Vsaj tako je pred nekaj dnevi dejal Šarec!! Ne more o …

  • 15:16 27. Januar 2020.

    Zdaj pa vsi koalicijski partnerji z izjavami za medije dokazujejo,da jim je bilo le do svojih stolčkov in serjejo po …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.