"OECD se vmešava v sodne postopke"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V delu sindikatov javnega sektorja pozivajo vlado, naj ne upošteva priporočila OECD, da naj Slovenija ne dokonča odprave plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. OECD predlagal tudi zvišanje upokojitvene starosti.
Oglej si celoten članek

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v petek objavljenem poročilu o gospodarskih reformah v državah članicah ugotavlja, da je plačna reforma, ki je predvidela odpravo plačnih nesorazmerij, v preteklosti povzročila nesorazmeren dvig plač javnih uslužbencev.

Zato Sloveniji predlaga, naj ne le odloži izplačilo drugega dela odprave nesorazmerij, ampak naj se temu popolnoma odpove.

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja in sekretar republiškega odbora sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič pravi, da se OECD s tem priporočilom v resnici vmešava v sodne postopke v Sloveniji, saj so ravno v njihovem sindikatu zaradi neizplačila tretje in četrte četrtine odprave plačnih nesorazmerij sprožili postopke tako pred ustavnim kot pred delovnim in socialnim sodiščem.

"Izplačilo druge polovice odprave plačnih nesorazmerij v Sloveniji ni več v rokah politike, ampak je v rokah sodišč," je dejal.

Vlado tako poziva, naj tega priporočila ne upošteva, saj se bo v tem primeru nadaljevalo nepravno stanje.

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja pa to priporočilo ni novo in je OECD to predlagal že lani. Sicer pa v skladu z dogovorom s sindikati vladi dejansko ni treba izplačati druge polovice, dokler ne bo višje gospodarske rasti. Tega pa v času krize ni pričakovati, izpostavlja Štrukelj.

Tudi nekdanji minister za javno upravo in avtor plačne reforme, ki je predvidela odpravo plačnih nesorazmerij Gregor Virant v kratkem odzivu za STA nedokončanje plačne reforme omejuje na čas krize. O izplačilu druge polovice plačnih nesorazmerij namreč pravi, da jih v času krize gotovo ne bo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:27 25. Februar 2012.

    Pa koji smo mi KUR.........,kaj si misljo tej kao evropska unija,zdej nam bojo diktiral,kdaj naj gremo na WC,še mal pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.