Ogorčeni: ni denarja za vodo

Foto: Arhiv Komunala Novo mesto slovenija 14.04.14. Dolenjska, gradnja magistralnega vodovoda Stopice - Novo mes
Sofinanciranje. Enajst v večini vodovodnih projektov je ostalo praznih rok.
Oglej si celoten članek

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko politiko je 36 slovenskih občin, ki so skupaj pripravile devet vodovodnih in tri kanalizacijske projekte, obvestila, da denarja ni. Gre za dobrih 200 milijonov evrov evropskega in dobrih 35 milijonov evrov državnega denarja. Poleg tega so jim poslali smernice za obravnavo teh projektov v novi finančni perspektivi 2014–2020. Kot poudarjajo župani dolenjskih občin, sta njihova projekta dolenjskega in suhokranjiskega vodovoda povsem nared; izbrani so tudi že izvajalci del, zato so nad obvestilom ogorčeni.

Brez vlade bi lažje


Novomeški župan Alojzij Muhič pravi, da gre za norčevanje iz gospodarsko najmočnejše regije in prebivalcev Dolenjske: "Vlada nam je le preprečevala neposreden dostop do Bruslja. Prepričan sem, da bi, če bi se sami dogovarjali z Brusljem, ti projekti dobili denar, saj so upravičeni in utemeljeni."

"Projekte smo pripravili natanko po njihovih navodilih, zato zdaj zahtevamo izvedbo," pravi šentjernejski župan Franc Hudoklin, ki napoveduje prihod dolenjskih županov do pristojnih v Ljubljani, od koder ne bodo odšli, vse dokler ti ne najdejo denarja. Žužemberški župan Franc Škufca pa dodaja, da so občine v projekta že vložile dobrih 2,5 milijona evrov, ki jih bodo od države zahtevale nazaj.

Z vodo alarmantno

Samo letos so na obeh glavnih vodnih virih Jezero in Stopiče našteli že 37 dni obveznega prekuhavanja vode. "Največja težava je motnost ob vsakem večjem deževju, poleg tega pa dotrajani magistralni cevovodi in tako podhranjene vodohranske zmogljivosti, da lahko Novo mesto ob napaki brez vode zdrži le dve uri," pravi Istok Zorko, vodja vodooskrbe na Komunali Novo mesto. Poleg tega imajo sklep inšpektorja, da morajo do srede prihodnjega leta vodo pripraviti tako, da prekuhavanje ne bo potrebno.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.