"Ogroženo je življenje pacientov"

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Zaposleni v urgentnem kirurškem bloku v UKC Ljubljana podpisujejo peticijo, s katero opozarjajo na nevzdržne razmere na urgenci.
Oglej si celoten članek

V peticiji so zapisali, da so bili z ukinitvijo ekipe druge travmatološke ambulante preseženi vsi možni triažni čakalni časi, to je od pet- do sedemurna čakalna doba. Pravijo, da se čakalni časi ne presegajo zaradi večjega števila pacientov, ampak zaradi spremembe organiziranosti dela.

"Pogoji, v katerih pacienti čakajo na obravnavo, so nemogoči, nehumani in nevarni (ni dovolj ležečih/sedečih vozičkov, prostora za sedeti, stati, ni zraka …). Kljub ustrezni strokovni triaži ob sprejemu pacientov je v nadaljevanju nemogoče zagotavljati ustrezen strokovni nadzor nad čakajočimi. S takim načinom dela se je zelo zmanjšala kvaliteta dela in varnost tako za paciente kot za zaposlene. Posledično je lahko zaradi nemogočih razmer dela ogroženo življenjsko stanje pacientov," so med drugim zapisali v peticiji.

Prosili za izredne zaposlitve

Menijo, da v takšnih razmerah svojega dela ne morejo opravljati strokovno, in nadaljujejo: "Zato opozarjamo odgovorne, ki so pripeljali do te situacije, da ne prevzemamo odgovornosti v primeru zapletov z zdravstvenim stanjem pacientov." 

Razlog za pomanjkanje so varčevalni ukrepi, ki UKC Ljubljana kljub pravočasno pridobljenemu soglasju za zaposlitev prepoveduje zaposlitev zdravnikov, dokler ne bo sprejet program dela. Zaradi nevzdržnosti stanja na urgenci pa so ministrstvo za zdravje že pozvali, naj odredi izredno zaposlitev šestih zdravnikov na urgentnem kirurškem bloku.

Ministrstvo: delati moramo skladno z zakonodajo

Na ministrstvu za zdravje navajajo, da nimajo pristojnosti ureditve zaposlitev, ki bi bila v nasprotju z zakonodajo in velja za celoten javni sektor, piše STA. Navajajo pa, da bodo takoj, ko bodo prejeli finančni načrt UKC za letošnje leto, načrt pregledali in izdali soglasje, saj se zavedajo nujnosti razmer. Strokovne službe UKC Ljubljana bodo predlog finančnega načrta posredovale svetu zavoda predvidoma v začetku aprila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:32 20. Marec 2014.

    Res je. Ena sama žalost vse skupaj.

  • 17:36 20. Marec 2014.

    To je pa ogledalo smrdljive, skorumpirane, divjekapitalistične, demokratične države Slovenije! SRAMOTA!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.