Okostja v jamah posledica titoizma

Foto: Žurnal24 (Foto: arhiv Žurnal24)
Predsednik komisije za prikrita grobišča in zgodovinar Jože Dežman je poudaril, da najdba okostij v jami Jelenci kaže na fenomen pobijanja po letu 1947.
Oglej si celoten članek

Po Dežmanovih besedah italijanski zapisnik dokazuje, da so iz omenjene jame poleti 1947 izkopali 156 trupel, zato bi morala biti prazna. "Kljub vsemu je v jami nekaj deset skeletov," je opozoril. Geograf in speleolog Andrej Mihevc pa je pojasnil, da so v okviru pregleda stanja v 19 kraških jamah v 11 jamah našli okrog 100 do 180 okostij. Dežman je dejal, da je podzemni svet omara titoizma, iz katere se neprestane valijo okostja. Jama Jelence je bila prikrita in zasuta, je povedal in dodal, da že minimalno brskanje po zasutju odkriva po celi plati skeletne ostanke. "Sedaj se je glede Primorske govorilo o 1500 pobitih v Trstu in Gorici," je dejal. Predsednika komisije čudi, da je Italija podatke o izkopu trupel skrivala. "Ko se jamar spusti v jamo, hodi po posmrtnih ostankih," je opisal vtise pregleda 19 jam in dodal. Po njegovih besedah bo treba vse posmrtne ostanke iz jam pobrati in jih ustrezno zavarovane shraniti v kostnicah.

V jami so našli 12 do 30 okostij, ki so bili vrženi v jame po 1. avgustu 1947. © AFP

 
Mihevc, ki je po naročilu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) sodeloval pri pregledih kraških jam, je dejal, da je težko ocenjevati, koliko okostij je v jamah.
O jami Jelence je pojasnil, da so v njej tržaški policisti, gasilci in jamarji v sodelovanju z angleško vojsko med 29. julijem in 1. avgustom 1947 opravili ekshumacijo oz. iznos 156 trupel. Med njimi so bila tudi trupla žensk, našli pa so tudi eno otroško truplo.

Speleolog je dejal, da so v jami našli 12 do 30 okostij, ki so bili vrženi v jame po 1. avgustu 1947. Pri tem je poudaril, da so bili pobiti v jamo vrženi goli. Po njegovem mnenju to dokazuje, da so bili pred smrtjo oropani. Mihevc meni, da so do golega slekli predvsem tiste ljudi, ki so bežali čez takratno jugoslovansko-italijansko mejo.

Človeške ostanke so našli v enajstih jamah: Špirnica pri Črnotičah, Jelenca pri Kobjeglavi, Krimska jama pri Brezovici pri Borovnici, Brezno Zalesnika pri Trnovem, Brezno za Cvetrežem pri Voglarjih, Brezno Podgomila in Joščevo brezno pri Grgarju, Ajharjevo brezno pri Idrijskem logu, Brezno na Repišah pri Kalcah, Šemonovo brezno pri Logatcu in Vodiško brezno pri Dobcu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.