"Okradli" Rdeči križ

Foto: Žurnal24 Rdeči križ z znamkicami zasluži okrog 340 tisoč evrov. (Foto: Boštjan Tacol)
Železnice. Ker niso pri vseh vozovnicah zaračunali še znamkice Rdečega križa, pod lupo inšpektorjev.
Oglej si celoten članek

Slovenske železnice (SŽ) so v tednu Rdečega križa (RK) prodale 40 tisoč vozovnic za vožnjo z vlakom, ob tem pa le 15.621 doplačilnih znamk za RK. Rdeči križ so tako oškodovale za dobrih tri tisoč evrov, hkrati pa kršile zakon o RK. Ta poštam, avtobusarjem in železničarjem nalaga, naj v tednu RK, ki je vsako leto od 8. do 15. maja, državljanom pri nakupu vsake vozovnice ali poslani poštni pošiljki zaračunajo dodatnih 13 centov, ki jih nato dobi RK.

Niso jim dali več znamkic
Na SŽ se branijo, da so od RK prejeli le 17.500 nalepk, ki so jih razporedili po prodajnih mestih. "Oni se izogibajo prodaji," pa je prepričana tiskovna predstavnica RK Neva Petek. "Mogoče kupci negodujejo in imajo potem SŽ probleme. Navsezadnje 13 centov pomeni, da je treba vračati drobiž," ugiba o vzrokih.

Zaradi visokih stroškov tiska RK natisne le toliko znamk, kolikor na podlagi preteklih izkušenj meni, da jim jih bo uspelo prodati. "Mi bi jih natisnili toliko, kolikor bi jih bili oni pripravljeni prodati, saj je to v našem interesu. Če jih natisnemo 2,7 milijona, bi jih z veseljem tudi tri ali štiri milijone," dodaja sogovornica. Pravi pa tudi, da jim v nasprotju s SŽ Pošta sama predlaga, koliko naj jih natisnejo, saj dobro vedo, koliko jih bodo prodali.

Delavcev ne preverjajo
Na SŽ pravijo, da med tednom RK ne preverjajo sproti števila znamkic na posameznih prodajnih mestih, niti ali jih je prodajno osebje sploh zaračunalo. "To bi pomenilo veliko dodatnega dela in s tem povezane stroške, tako da bi bile SŽ prisiljene začeti zaračunavati provizijo," poudarjajo železničarji.

Inšpektor na delu
Primer so zaradi našega poizvedovanja pod drobnogled že vzeli pri tržnem inšpektoratu, čeprav najprej niso vedeli, ali so za zadevo sploh pristojni. Globa, ki bi lahko doletela SŽ, je sicer skromnih 208 evrov, za odgovorno osebo pa najmanj 40 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.