Okuženi s HIV govorimo o gripi

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Gripi namenjamo pretirano pozornost, glede aidsa pa se vedemo, kot da ga ni.
Oglej si celoten članek

Število ugotovljenih okužb z virusom HIV narašča, število ljudi, ki se testirajo, pa je že dve leti izjemno nizko. Podatka sta znamenje za alarm. Zaradi nizkega števila testiranih podatki o dejanskem bremenu s HIV v Sloveniji niso relevantni. Sklepamo, da majhno število okužb med majhnim številom testiranih v primerjavi z lanskimi podatki lahko pomeni korak proti pravi epidemiji HIV pri nas.

Skrb vzbujajoče majhno število ljudi, ki gre na testiranje na HIV, pa ni zgodba od danes. Podatek je bil skrb vzbujajoč že lani. V letnem poročilu o okužbah s HIV, ki ga je pripravil inštitut za varovanje zdravja, je zato zapisano priporočilo, da je treba spodbujati prostovoljno zaupno testiranje. Priporočilo je ostalo na papirju, testiranje je možno, a ga nihče ne spodbuja. O aidsu govorimo okoli prvega decembra, potem vse potihne, nacionalne kampanje, ki bo opozarjala in ozaveščala ni, učitelji v šolah o spolnosti ne učijo ...

Odgovornost
Slovenija ni oaza. To se je pokazalo pri pojavu nove gripe, čeprav so nekateri še pred nekaj tedni upali, da nas bo ta bolezen obšla. Tako kot nova gripa ali še bolj množično bo k nam prišel tudi aids. Medtem ko gripi namenjamo pretirano pozornost, pa se glede aidsa vedemo, kot da ga ni.

Vendar pa pri HIV ne moremo upati, da bo okužba minila ali da se bolezen ne bo zapletla. Ne moremo upati, da bo bolezen mogoče zelo kmalu ozdraviti z zdravilom ali cepivom. Edino, na kar vzbuja upanje, je odgovorna spolnost. In nanjo bi nas moral kdo sem in tja opomniti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.