Okužili so se z E. coli

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
Onesnaženje vode. Župan: Za nas je to ekološka katastrofa. Nujen nov vodni vir.
Oglej si celoten članek

Loška dolina. “Zadeva ni tako nedolžna, kot nekateri morda mislijo. Kraški teren je zelo ranljiv. Ko sem izvedel, kaj se zgodilo, se je zame začela prava nočna mora,” o onesnaženju vodnega vira s fekalijami in bakterijo vrste E. coli pravi Janez Komidar, župan Občine Loška dolina.

Krive fekalije
Prejšnji mesec je zdravstvena inšpekcija odredila začasno prekinitev dobave pitne vode iz glavnega vodnega vira Obrh. Ondina Jordan Markočič z ljubljanskega zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV), ki vodi epidemiološko preiskavo, nam je povedala, da je imelo okrog 200 ljudi zdravstvene težave, kot so bruhanje, driska in vročina.

Po oceni inštituta za varovanje zdravja je onesnaženje zelo verjetno povzročil izliv fekalij, ki bi se lahko zgodil tudi na Hrvaškem, saj se vodonosnik napaja tudi od tam.

Pomagala vojska
Komidar pojasnjuje, da trenutno prebivalce oskrbujejo iz manjšega vodnega vira Kozarišče, iz vodnega vira Obrh pa prek reverzne osmoze, ki jim jo je zagotovila Slovenska vojska. “Brez tega ukrepa bi bilo v naši občini od 600 do 800 prebivalcev dobesedno brez vode,” pravi. Občane poziva k čim racionalnejši porabi, še vedno pa velja ukrep prekuhavanja vode.
Zaradi pomanjkanja vode je dve proizvodni liniji začasno ustavilo podjetje Kovinoplastika Lož. Na zdravstvenem inšpektoratu so nam pojasnili, da mora upravljalec, Komunala Cerknica, izvajati tudi kloriranje in redno vzorčenje 
vode.

Trebušne viroze
Preventiva. Boris Kopilović iz ZZV Koper pravi, da večjega števila trebušnih viroz niso opazili, se pa pojavljajo primeri, kar poleti ni nič neobičajnega. Svetuje, naj hrano hranimo v hladilniku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.