Omiliti je treba čustveno stisko otrok

Foto: Žurnal24 Primernost navodil bo lahko pokazala le praksa, pravi Tone Dolčič iz urada varuh
Ivan Svetlik. Ministrstvo pripravilo navodila za socialne delavce, izvršitelje in policijo.
Oglej si celoten članek

Novo. Direktorat za družino je konec decembra centrom za socialno delo (CSD), Zbornici izvršiteljev Slovenije in ministrstvu za notranje zadeve poslal priporočila “glede neposredne izročitve otroka v postopku izvršbe v zadevah glede varstva in vzgoje otrok”. Za to so se odločili, ker kot pravijo na ministrstvu za delo, v Sloveniji do zdaj nismo imeli tovrstnih priporočil. “Ker ima lahko neposredna izročitev otroka nepopravljive posledice na njegov nadaljnji čustveni razvoj in razvoj družinskih odnosov, morajo biti koristi otroka glavno vodilo izvajalcev javnih pooblastil, sodišč in upravnih organov,” med drugim piše v navodilih. In še: “Pomembno je, da vsi akterji pozorno razmislijo, na kakšne načine je še mogoče omiliti čustvene stiske otroka ob dejanju odvzema, recimo da predstavniki policije niso v uniformah ali v službenih avtomobilih.”

5 izvršb otrok na leto se izvede v Sloveniji.

CSD najpomembnejši
Najpomembneje je, kako se odzove CSD, treba je zbrati čim več informacij,” razlaga predsednica Zbornice izvršiteljev Slovenije Tatjana Krivec Tavčar. Pravi, da sodniki tovrstne izvršbe po navadi dodelijo ženskim izvršiteljem. Priporočila pozdravlja, “če pomagajo oziroma ne postavljajo omejitev”.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.