Omogočiti ga morajo vsem

Foto: Žurnal24 Turistični delavci se bojijo, da jim bodo družine pobegnile v tujino. (Foto: Boš
200 evrov plus 28 evrov za smučarsko karto za zimsko letovanje otrok je prevelik zalogaj za starše, pravi mamica. Vrtec je dolžan omogočiti smučanje otrokom, če starši ne morejo kriti stroškov.
Oglej si celoten članek
200 evrov (28 evrov za smučarsko karto se plača posebej) vključuje:

– ležišče v večposteljnih sobah,
– 4x polpenzion,
– dodatna malica in kosilo na dan odhoda,
– prevoz iz Ljubljane in nazaj,
– čaj, sok, sadje (neomejeno),
– prevoz na smučišče,
– učitelj smučanja (eden na osem otrok),
– zavarovanje.

Podrobnosti lahko preberete TUKAJ.

"V vrtcu so nam ponudili zimovanje otrok preko ZLRO na Gorjah pri Bledu. Za štiri nočitve, s prevozom, učiteljem smučanja in spremstvom, naj bi starši plačali 200 evrov. Dodati je potrebno še smučarske karte, za katere moramo odšteti še dodatnih 28 evrov," je povedala mamica, ki ima otroke v enem od ljubljanskih vrtcev, s katerim je, kot pravi, sicer zelo zadovoljna. "Seveda smo se starši jezili zaradi odločno previsoke cene," je bila ogorčena. "Glede na to, da starši plačujemo precej nižjo oskrbnino, si dejansko takih zimovanj ne moremo privoščiti, kar pomeni, da nekateri otroci tega nikoli ne bodo deležni."

"Vrtci se za naše programe odločajo že več let in so zelo zadovoljni,“ so povedali na Zavodu za letovanje in rekreacijo otrok. "Imajo pa možnost, da izberejo tudi kogar koli drugega, in ne nas. Vrtci se sami odločajo, kateri program bodo izbrali, starši pa, ali bodo otroka dali v ta program ali ne," so pojasnili in dodali: "Vprašanje je, ali je staršem važna cena ali je važen program." Za zimsko letovanje pri njih so se letos odločili v ljubljanskih vrtcih Pedenjped, Jelka, Črnuče, Ciciban in Oton Župančič.

Pedenjped: Cena je ugodna
V Vrtcu Pedenjped, enem od ljubljanskih vrtcev, kjer so se odločili za omenjeni program, pravijo, da že vrsto let ponujajo zimovanje na željo staršev. "To pomeni dodatno dejavnost vrtca in jo starši plačajo posebej," je povedala Terezija Tabor, pomočnica ravnateljice. "Starši so z možnostjo seznanjeni na roditeljskih sestankih in odločitev, ali otroke prijavijo na zimovanje, je povsem njihova," je pojasnila.

Vrtec lahko igra aktivno vlogo, da se o ceni zelo dobro izpogaja ali poskuša dobiti donatorska sredstva ali za te namene ustanovi posebne sklade.
Božena Bratuž

"Vodstvo in vzgojitelji spremljevalci otrok ocenjujemo, da je organizacija zimovanja s tečajem smučanja odlična, cena pa je primerljiva z drugimi ponudniki, predvsem, če upoštevamo, da Zavod zagotavlja enega učitelja smučanja na osem otrok (poleg spremljevalcev vzgojiteljev) in dnevne prevoze od počitniškega doma do smučišča.“ Nasprotno je prepričana ravnateljica enega od ljubljanskih vrtcev, ki ne želi biti imenovana, kjer se za omenjeni program niso odločili. "To je predrago. Tudi Rakitna je predraga," pravi.

Računsko sodišče je okaralo vrtce
Zaradi visokih stroškov, ki so jih imeli starši z obogatitvenimi dejavnostmi, je računsko sodišče leta 2007 pod drobnogled vzelo celotno predšolsko vzgojo. "Menimo, da je neenakopravno obravnavanje otrok glede na plačilno sposobnost njihovih staršev nedopustno ter da ni ovir, da vrtci navedenih dejavnosti ne bi izvajali sami v okviru cene in časa izvajanja osnovnega programa vrtca," so zapisali v poročilu. Ministrstvo za šolstvo je zato vrtcem poslalo posebno okrožnico, v kateri je opozorilo, da obogatitvene dejavnosti sodijo v kurikulum vrtca (izvajajo se v času vrtca), zato jih vrtec staršem ne sme zaračunati. Izjema so stroški, ki nastanejo zunaj vrtca, recimo za obisk živalskega vrta, plavanje ali smučanje. "Pri tem je potrebno otrokom, za katere starši stroškov ne morejo kriti, zagotoviti brezplačno udeležbo,“ so zapisali v okrožnici.

Otrokom, katerih starši zaradi socialne stiske letovanja ne morejo omogočiti, stroške deloma ali v celoti krije vrtec, ki ima za ta namen ustanovljen poseben sklad.

Pogajanja za ceno in donacije
Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž pojasnjuje, da se od tedaj načeloma vse obogatitvene dejavnosti financirajo iz lokalnih skupnosti. "Res pa je, da če želimo otroke naučiti smučanja in tega ne moremo narediti v bližini vrtca, se vprašamo, kje jih lahko naučimo," pravi. "Vrtec tukaj lahko igra aktivno vlogo, da se o ceni zelo dobro izpogaja ali poskuša dobiti doonatorska sredstva ali za te namene ustanovi posebne sklade,“ pojasnjuje. Splošno oceno, kako spretna so pri tem vodstva slovenskih vrtcev, je – po besedah Bratoževe – težko dati. "Tudi o ceni omenjenega letovanja ne morem soditi, ker ne vem, kaj vse vključuje, osebno pa vem, da se borim za čim nižjo ceno in sofinanciranje lokalne skupnosti,“ pravi.

75 evrov za ljubljanske otroke
Staršem ljubljanskih otrok, ki gredo jeseni leta 2011 v šolo, je na voljo subvencija mestne občine v višini 75 evrov, ki jo lahko koristijo bodisi za vrtec v naravi bodisi za zimsko letovanje. "To je že kar lep prispevek," pravi Bratuževa. Ravnateljica Vrtca Pedenjped, Marjana Zupančič, pravi, da subvencijo večinoma koristijo za vrtec v naravi, za katerega se odločijo skoraj vsi starši, medtem ko na zimovanje, ki predstavlja višji strošek, ne gredo vsi. Za letošnje zimovanje je po besedah Zupančičeve prijavljenih sto otrok. Starši, ki letovanja otrokom ne morejo privoščiti, lahko zaprosijo za popolno subvencioniranje, ki ga krije bodisi sklad vrtca, bodisi Zavod iz naslova akcij, kot je Pomežik soncu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.