Onkološki inštitut ni upravičen do svojih prihrankov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Onkološki inštitut ni upravičen do povračila 7,6 milijona evrov, ki jih je privarčeval pri kupovanju zdravil.
Oglej si celoten članek

Onkološki inštitut ni upravičen do povračila 7,6 milijona evrov neporabljenih sredstev za zdravila od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je potrdilo tudi višje sodišče v Ljubljani. Sodbo je februarja sicer izreklo že ljubljansko okrožno sodišče, Onkološki inštitut pa se je pritožil na višje sodišče.

Onkološki inštutut menil, da sme prihranke prerazporejati sam

Kot navaja časopis Delo, so na Onkološkem inštitutu  za odvetniške stroške in plačilo sodne takse porabili več kot 98.000 evrov. Vztrajajo, da so  prihranke, ki so si jih pri kupovanju zdravil omogočili zaradi izpogajanih nižjih cen, usmerjali v boljšo oskrbo bolnikov, uvajanje novih načinov diagnostike in zdravljenja, adaptacijo nekaterih oddelkov in novi obsevalni napravi in da so bili z odvzemom sredstev kaznovani za gospodarnost.

Na ZZZS medtem poudarjajo, da  je tožba onkološkega inštituta neprimeren način reševanja sistemskih vprašanj glede na dejstvo, da je prav temu namenjen zakonsko predpisan postopek partnerskega dogovarjanja o financiranju programov zdravstvenih storitev. V okviru tega sodeluje tudi Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, ki v procesu dogovarjanja zastopa interese onkološkega inštituta.

Ob tem so še opozorili, da je bilo poslovanje onkološkega inštituta tudi v letu 2013 (že tretje leto zapored) pozitivno, saj je kljub varčevalnim ukrepom v zdravstvu posloval s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 492.909 evrov.

Zahtevali bodo revizijo

Onkološki inštitut bo po besedah direktorja Janeza Remškarja na Vrhovno sodišče RS vložil zahtevo za revizijo, in sicer zaradi bistvenih kršitev določb pravdnega postopka, saj je sodišče druge stopnje določbe zakonov in ustave uporabilo nepravilno, kar je vplivalo na zakonitost in pravilnost sodbe. Prav tako pa je sodišče druge stopnje zmotno uporabilo materialno pravo, je pojasnil.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.