"Operacije niso odpadle"

Foto: Anže Petkovšek Stavka v UKC Foto: Anže Petkovšek Stavka v UKC Foto: Anže Petkovšek Stavka v UKC Foto: Anže Petkovšek Shod pred UKC Foto: Anže Petkovšek Shod pred UKC Foto: Anže Petkovšek Stavka v UKC Foto: Anže Petkovšek Stavka v UKC Foto: Anže Petkovšek Stavka v UKC Foto: Anže Petkovšek Stavka v UKC Foto: Anže Petkovšek Stavka v UKC Foto: Anže Petkovšek Stavka v UKC Foto: Anže Petkovšek Stavka v UKC
Stavkal tudi del zdravstva: tako v Mariboru kot v Ljubljani sindikalisti zagotovili, da pacienti stavke ne občutijo.
Oglej si celoten članek

V UKC Maribor, po besedah Darje Pernek iz Sindikata UKC Maribor, pacienti stavke ne občutijo. "Operacije niso odpadle, tudi pacientov v ambulantah nismo prestavljali na drug datum. Nekateri zdravniki so bili z nami solidarni in niso razpisovali programov na ta dan, drugi zdravniki pa so še pojačali delo na programu," pojasnjuje Pernekova.

Stavkajoči so se udeležili zbora delavcev in shoda na Trgu Svobode, vendar pa se vsi, ki bi želeli stavkati, teh dejavnosti niso mogli udeležiti."Če je bil program razpisan in pacienti naročeni v
ambulante, delovnega mesta zaposleni niso mogli zapustiti," še dodaja Pernekova, ki obžaluje, da niso bili vsi zdravniki solidarni z njimi.

Čakalnice prazne

"V našem zdravstvenem domu poteka stavka delavcev zdravstvene nege in delavcev zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Ob stavki pa nudimo vso nujno medicinsko pomoč in obravnavamo vsa nujna stanja.
Prihaja le peščica pacientov, ti pa imajo ali akutne težave ali pa nujno potrebujejo zdravila. Vse te seveda oskrbimo," pojasnjuje Aleksander Jus, podpredsednik sindikata zdravstva in socialnega
skrbstva in hišni sindikalist v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer stavkata več kot dve tretjini zaposlenih.

S stavko so bolniki dobro seznanjeni, saj so čakalnice večinoma prazne. "Bolniki so uvidevni in
se jim zahvaljujemo, da nas na ta način podpirajo," še dodaja Jus.

"V zdravstvu crkujemo na obroke"

V UKC Ljubljana so se dopoldan zbrali na protestnem shodu pred bolnišnico. Dovolj imajo, da "živimo v Sloveniji, a zaslužimo kot na Kitajskem". "V zdravstvu crkujemo na obroke", "Najvišje etične zahteve za najnižje plačilo", "Vladni ukrepi rušijo steber družbe" in "Lopove za zapahe, državljanom pravice" so zapisali na transparente. 

Kot so poudarili pri Sindikatu kliničnega centra Ljubljana so se za stavko odločili, ker zmanjševanje sredstev za področje zdravstva, tudi za maso za plače, "pomeni skok nazaj in oviro, da bi lahko še naprej zagotavljali takšno zdravstvo, kot ga imamo zdaj". Bojijo se, da  bo vsaka prihodnja vlada počela enako kot sedanja.

Saša Kotar iz sindikata delavcev v zdravstveni negi je povedala, da  v nekaterih oddelkih ob današnji stavki skoraj ni sprememb v programskem delu sprejemov in pregledov, tako specialističnih kot navadnih, ponekod pa so prestavili nekatere kontrolne preglede.

Pripravljenost za stavko sta načelno priglasili dobri dve tretjini zaposlenih v zdravstvu, kar pomeni 20.000 ljudi. Po mnenju predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelke Mlakar pa je vprašanje, koliko od njih se lahko stavke dejansko udeleži, saj menedžerji in zdravniki določajo, kateri program je nujen.

Delo nemoteno poteka tudi v vseh operacijskih dvoranah kirurške klinike, tako da do izpada operacij ne prihaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:32 23. Januar 2013.

    Programi v Operacijskih dvoranah v KC so bili namenoma zastavljeni tako, da so bile na programu "rizične" skupine bolnikov, tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.