Opica bi lahko bila finančni direktor

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Kritično. Andraž Grahek meni, da je način reševanja Factor banke in Probanke norost.
Oglej si celoten članek

"Factor banka in Probanka imata malo depozitov fizičnih oseb, to reševanje je reševanje bank in podjetij," meni samostojni finančni analitik Andraž Grahek, ki je prepričan, da je država s tem odprla Pandorino skrinjico.

Spomnimo, v petek popoldne je Banka Slovenije za ti dve banki uvedla prisilni likvidaciji, pri katerih država z milijardo evrov poroštev jamči, da bodo poplačani vsi varčevalci (ne le zajamčene vloge fizičnih oseb do sto tisoč evrov).

Denar na voljo že danes

"Država je dala na mizo milijardo evrov ter jamčila tudi za depozite podjetij in denar bank, ki so ju financirale, ter upa, da bo vse skupaj stalo samo 400 milijonov evrov. Zakaj? To so dobro poučeni vlagatelji. Podjetja imajo posebne oddelke za obvladovanje tveganj in finančne direktorje, banke pa bi morale vedeti, kaj se dogaja na trgu. Če država jamči za vse, lahko njihovo delo opravlja opica. Vsak zna kupiti nekaj, kar ima najvišjo obrestno mero. Tudi lastniki banke, ki so jo pripeljali v ta položaj, ne bodo izgubili svojih depozitov; to je na meji razumnosti. Pa ne samo to – z davkoplačevalskim denarjem ne bomo samo jamčili, da ne bodo ničesar izgubili, ampak tudi, da bodo za svoje depozite dobili višje obrestne mere kot v drugih bankah. To je norost," je prepričan Grahek, ki opozarja, da jim bo denar (ob stroških prekinitve pogodbe) na voljo že danes. Načrt za nadaljnjo usodo bank mora država sicer v Bruselj poslati v dveh mesecih.

"Ali lahko država jamči za navadne upnike v vseh bankah, pod kakšnimi pogoji se bodo v prihodnje odločali za prisilno likvidacijo in ne za stečaj?" se sprašuje Grahek. Kot je znano, dodaten kapital išče tudi Abanka, ki je tretja največja banka pri nas.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:25 9. September 2013.

    Saj so tudi bili !

  • 19:12 9. September 2013.

    Kaj ima država z privatno banko ? Nič , absolutno nič !!!! Vse vloge niso bile dane na razpolago državni …

  • 12:15 9. September 2013.

    OPICA BI BILA LAHKO FINANČNI DIREKTOR..ČE BI IMELA VELJAVNO POLITIČNO STRANKARSKO ČLANSTVO!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.