Opozicija pod nadzorom Sove?

Foto: Žurnal24 (Foto: Veronika Rupnik)
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je obravnavala poročila o lanskem delu nadzorovanih služb.
Oglej si celoten članek

Predsednik komisije Zvone Černač (SDS) je v izjavi za medije po seji izpostavil preprečevanje parlamentarnega nadzora v Sovi. Dejal je, da so člani pooblaščene skupine komisije danes že tretjič želeli pogledati arhivske dokumente nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki so po zakonu javni, a so jim to preprečili. Pri tem se Sova sklicuje na Arhiv RS in obratno, a to so vse izgovori, je pojasnil.

Omejevanje parlamentarnega nadzora oziroma njegovo preprečevanje je nekaj najslabšega, kar se lahko zgodi v eni normalni demokratični državi.
Zvone Černač

Po njegovem mnenju ne gre za nedolžne situacije in dodaja, da je to lahko nevarno zaradi kršitve človekovih pravic ter zlorabe varnostnih služb v druge namene, tudi politične.

Obvestili bodo tujino
Po Černačevih besedah so v komisiji doslej naredili vse, da bi omogočili ta nadzor, a odziva pristojnih ni bilo. O omejevanju nadzora bodo zdaj obvestili tudi pristojne institucije izven države. Gradivo so poslali tudi varuhu človekovih pravic, poudarja.

Gradivo, ki se je zaprlo 4. oktobra lani, so po njegovih besedah 19. oktobra dvignili in kopirali za potrebe sekretariata za nacionalno varnost. Kot pravi, pa so jim na Sovi pojasnili, da so z gradivom vrnili tudi kopije. "Očitno je samo opozicija problem pri vpogledu oziroma konkretno SDS," je dejal Černač. Kot pravi, so mogoče nadzorovani že tudi predstavniki opozicije.

Formalne bitke med Arhivom RS in Sovo o dostopnosti tega gradiva so namenjene zamegljevanju situacije in temu, da se nadzor prepreči, je prepričan.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.