Opravičilo za kuhanje bolnikov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Varuh človekovih pravic meril temperaturo zraka. V sobi ljubljanskega kliničnega centra skoraj 30 stopinj Celzija.
Oglej si celoten članek

Na intenzivni terapiji ljubljanskega kliničnega centra sta predstavnika varuha človekovih pravic 11. julija med 12. in 13. uro izmerila kar 29 stopinj, v eni od bolniških sob kliničnega centra za travmatologijo 29,4, v bolniški sobi kliničnega oddelka za urologijo pa kar 29,8 stopinje Celzija.

Poleg merjenja temperatur v UKC Ljubljana sta temperaturo zraka merila tudi v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana (ZPKZ Ljubljana) in Domu upokojencev Center (Tabor – Poljane).

V domu upokojencev so v vseh štirih sobah, v katerih so opravili meritve, izmerili temperature nad 30 stopinj Celzija. Prav tako visoke temperature so bile v bivanjskih prostorih obsojencev v ZPKZ Ljubljana.

Meritve temperatur v omenjenih institucijah so pokazale, da se stanje v treh letih, ko poteka spremljanje temperatur v poletnih mesecih, ni bistveno spremenilo in da so te izrazito neugodne, tako za stanovalce, zaprte ali priprte osebe, bolnike, kakor tudi za delovno osebje omenjenih institucij.

V UKC se opravičujejo

Iz UKC so sporočili, da se zavedajo, "da vsi prostori niso povsod ustrezno hlajeni in se vsem pacientom, obiskovalcem ter zaposlenim ponovno opravičujemo ter prosimo za razumevanje".

"Zavedamo se, da so temperature v določenih prostorih neugodne, a si vsi zaposleni prizadevamo, da bi bolnikom v danih razmerah omogočili najboljše. V prostorih, ki niso ustrezno hlajeni, zaposleni v poletnih mesecih izvajajo ukrepe, in sicer v hladnejših delih dneva prostore večkrat prezračijo in so pacientom na voljo za njihove želje," še sporočajo.

Dolgoročni cilj klimatizacija

Dodajajo, da so za hlajenje glavne stavbe UKC že lansko leto pripravili razpis za izbiro izvajalca hlajenja, vendar se je izkazalo, da dva ponudnika nista ponujala konvektorjev v skladu s strokovnimi zahtevami, ostalih šest ponudnikov pa ni zasledovalo sprememb v popisu, ki so bile prikazane na portalu javnih naročil.

Tehnično-vzdrževalna služba v podpori Komercialnega sektorja UKC skupaj pripravljata nov postopek za izbiro izvajalca, "da bi kar najhitreje prišli do boljših pogojev za naše bolnike in zaposlene v teh vročih poletnih mesecih", sporočajo iz UKC.

Dolgoročni cilj je klimatizacija celotne bolnišnice, ki bo potekala ob celoviti prenovi zgradb, pri čemer se moramo zavedati problema starosti posameznih stavb.

Problem glavne zgradbe hospitala denimo niso samo težke razmere v poletnih mesecih. Dotrajane inštalacije (električne in strojne) ne omogočajo več dodatnega priklopa čedalje večjega števila potrebnih medicinskih aparatov in ostale opreme, še pravijo na UKC.

Minister naročil poizvedbo v vseh bolnišnicah

Minister za zdravje Dorjan Marušič je danes naročil poizvedbo o hlajenju prostorov po vseh slovenskih bolnišnicah.

Ministrstvo je v sporočilu posredovalo tudi mnenje predsednice sveta UKC Ljubljana Elde Gregorič Rogelj. Slednje pravi, da so pri sprejemu finančnega načrta UKC Ljubljana za leto 2011 v okviru načrta investicij za letos potrdili projekt prve faze pohlajevanja bolniških sob v vrednosti 350 tisoč evrov in da ima projekt visoko prioriteto.

"Na izredni seji sveta UKC Ljubljana, ki je potekala 5. julija, nas je direktor UKC Ljubljana obvestil, da je projekt pohlajevanja bolniških sob v teku," so še zapisali na ministrstvu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 19:12 13. Julij 2011.

    ma sam politiki kradejo keš če pogledaš kere avte majo pol tkoj ves da niso rabljeni ampak novi i ce …

  • 13:33 13. Julij 2011.

    direktorja zzzs in našega ministra, pa še koga zraven sploh ne zanimajo za bolnike...samo...daj...daj...

  • 13:29 13. Julij 2011.

    povsod enako...sedaj sem poslušal na RA Capris, tudi v Izoli enako...za koga kurca plačujemo toliko v to zdravstvo??? da Kalanova …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.