Opremljeni tudi s hrano za dojenčke in plenicami

Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Poveljnik ladje Triglav Andrej Pečar Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Minister Roman Jakič in poveljnik ladje Andrej Pečar Foto: Nataša Čepar Kapitan bojne ladje Boris Geršak in minister Jakič Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Ladja Triglav Foto: Nataša Čepar Dejan Kolar vodi navigacijo Foto: Nataša Čepar Eva Kovač, medicinska sestra
Priprave. Kontingent Slovenske vojske je pred odhodom na vojaško humanitarno operacijo Naše morje – Lampedusa, danes v Kopru prikazal reševalno vajo.
Oglej si celoten članek

"Nimam posebnega strahu, čeprav bo to moja prva misija. Najhuje pa bi mi bilo, če bi zagledala prizor, da v morju plavajo trupla, kot se je zgodilo v tragediji oktobra," pravi 34-letna Eva Kovač,  mati osemletnice, ki se bo kot medicinska sestra sredi meseca vkrcala na vojaško ladjo Triglav 11 in skupaj s 40 člani posadke in spremljevalnega osebja odplula proti vzhodni obali Sicilije.  Slovenski vojaški kontingent, ki mu poveljuje Andrej Pečar, bo v humanitarni operaciji poldrugi mesec pomagal Italijanom pri nadzoru morja pred otokom Lampedusa, kamor se množično izkrcavajo ilegalni begunci iz Afrike. Do dogovora za izvedbo misije je prišlo po tragičnih dogodkih v oktobru, ko je pred italiajnsko obalo utonilo več sto beguncev, med katerimi so bili tudi številni otroci.

Prva misija

"Ne skrbi me tehnična pripravljenost ekipe, bo pa za marsikoga to pomembna preizkušnja, kako zdržati toliko dni na morju," je ob izvedbi reševalne vaje v Kopru menil Boris Geršak, kapitan bojne ladje in poveljnik Centra za usposabljanje Slovenske vojske. Za ladjo Triglav, pa tudi za nekatere člane posadke, bo to prva misija. Predvideno je, da bo posadka izmenoma 72 ur na morju in 60 ur v bazi na Siciliji. "Naša glavna naloga bo nadzor morja in če bodo begunci dali signal, da potrebujejo pomoč, bomo to storili," je pojasnil Pečar. Tiste, ki jih bodo rešili, bodo predali italijanskim varnostnim organom.

Posadka v skafandrih

Pri sprejemu beguncev mora biti del posadke, ki prihaja v stik z begunci, oblečen v bele skafandre z zaščitno masko na obrazu, da bi se obvarovali pred morebitnimi okužbami. Vsi so se tudi preventivno cepili pred tipičnimi nalezljivimi boleznimi. "Za oskrbo pomoči potrebnih imamo od folije za toplotno zaščito do hrane za dojenčke in plenic, saj je običajno med begunci tudi veliko otrok," je dejal poročnik bojne ladje Bogomir Tomažič. Člani posadke so se naučili tudi francosko in nekaj arabskih besed oziroma fraz za osnovno sporazumevanje. Ladja je predvidena za sprejem 80 ljudi, koliko pa je največja možna številka, pa je odvisno od presoje poveljnika. "Zgornja meja je pogojena s tem, da rešimo čim več življenj," pove Pečar.  

Obeta se "valjanje"

"Na morju vedno obstaja nevarnost, sploh če je slabo vreme," na vprašanje, če ga kaj posebej skrbi, odvrne 33-letni višji vodnik Dejan Kolar, sicer vodja navigacije. Misija bo preiskušnja tudi za samo ladjo, ki je precej visoka, a pod vodo plitka, zato si po njegovih besedah ob visokih valovih lahko obetajo precejšnje "valjanje". "A to je pač služba," skomigne z rameni oče 20-mesečnega otroka, ki pravi, da ima doma razumevajočo ženo. 

Korektna poteza

"Menim, da je to korektna poteza do naših sosedov," je povedal obrambni minister Roman Jakič, ki se je udeležil današnje vaje na ladji Triglav.  "Misija v Lampedusi bo stala 500 tisoč evrov, a če bi ladja stala tu, v Kopru, bi imeli 180 tisoč evrov stroškov, pri čemer upamo, da nam bo del sredstev povrnila EU v okviru projekta za reševanje problematike beguncev," je ocenil. Povedal je tudi, da so po Sloveniji pomoč Italiji ponudili tudi Finci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:18 6. December 2013.

    zdaj pa grejo po azilante...če azilnti nočejo v Slovenijo bo Slovenija šla po njih!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.